Životna partnerica Gordana Lauca ogorčena na Jutarnji list: Urednici su stavili odvratan seksistički naslov

Životna partnerica Gordana Lauca ogorčena na Jutarnji list: Urednici su stavili odvratan seksistički naslov

Znanstvenica Vlatka Zlodoš, životna partnerica znanstvenika Gordana Lauca, jako je zamjerila Jutarnjem listu što je senzacionalistički plasirao intervju s njom. Tvrdi da je s novinarkom dogovorila da će uglavnom razgovarati o njezinoj znanstvenoj karijeri, no u novinama se pojavilo tekst koji se većim dijelom bavio njezinim tijelom. Podužu objavu Vlatke Zlodoš prenosimo u cijelosti.

U četvrtak 2. rujna stiže mi poruka na messenger Instagrama:

Poštovana, novinarka sam print izdaja Jutarnjeg lista. S obzirom na hrpu gluposti i besmislica koje su u javnom prostoru zadnjih dana objavljeni o vama, voljela bih napisati normalan tekst o vama, da vas predstavim kao gospođu intelektualku s detaljima o karijeri i životu. Bila bih vam zahvalna kada biste pristali. Smatram da je u novinarstvu najužasnija jednostranost i copy-paste-anje glupostli zbog klika. Unaprijed hvala, Lada Novak Starčević.“

Isti dan mi ista novinarka šalje i sms poruku:„Dobar dana, slala sam vam i mail i javila se na Instagramu. Ispričavam se ako sam naporna, ali to mi je u opisu posla. Znajte samo da su mi namjere dobre i uvijek se trudim da sugovornik bude zadovoljan. Nadam se da ćete mi se javiti povratno. Lijep pozdrav!”

Kako se nisam javila jer sam taj dan vozila od Hercegnovog u Crnoj Gori do Zagreba, ona je mene nazvala. Lijepo smo se sve dogovorile, već sutradan sam imala profesionalno fotografiranje za Jutarnji list. Sve je izgledalo kako je novinarka i obećala – dobit ću lijepi članak u Jutarnjem listu o mojim poslovnim, znanstvenim uspjesima. Poslala mi je točno 22 pitanja na koje sam odgovorila pismeno, većina pitanja bila je u vezi mog posla, načina na koji sam uspjela postići znanstveno vrijedne rezultate, oformiti samostalni laboratorij za epigenetiku od 150m2 u kojem se nalazi brojna skupa oprema i u kojem momentalno radi 8 doktoranada i poslijedoktoranada plaćenih iz EU projekata, dok smo samo ja i kolega, koji je također profesor na PMFu kao i ja, plaćeni iz državnog proračuna. O tome kako sam u posljednjih 10 godina kroz EU projekte dobila 5 milijuna eura (30 milijuna kuna) nepovratnih sredstava što je veliki novac za raditi znanost u Hrvatskoj, te o tome kako sam zajedno sa svojom grupom ostavila trag u znanosti jer smo prvi napravili jedan pametni molekularni alat koji se bazira na tehnologiji CRISPR-Cas9.

Sporni tekst u Jutarnjem listu

Naime, malo znanstvenika ima tu sreću da za vrijeme svoje znanstvene karijere napravi nešto što je cutting-edge istraživanje i koje ima značaj za cijelu svjetsku zajednicu. Međutim, sve se izjalovilo pomalo zbog mojih grešaka, a nažalost sada razumijem i neprofesionalnosti novinarke i urednika kojima je jedino važna senzacionalnost te klikanje za koje je izjavila da su njoj „najužasniji“. Već mi je trebalo biti upozorenje to što me nazvala jučer, dan prije objave teksta u Jutarnjem listu, i pitala za dozvolu da stavi neke fotografije s mog Instagrama jer tako traže urednici. Odabrane fotografije su bile sve mahom mene u kupaćem kostimu, pa sam dozvolila samo 3 i ostale gdje sam odjevena. Obećala je da će to poštovati, uz napomenu da će te fotografije ići samo kao kolaž malih fotki u stupcu te napomenu da se „print stvarno trudi ostati pristojan i s mjerom“. Ispalo je sve samo ne to.

Na print izdanju, na samoj naslovnici, izvučena iz konteksta i izvrnuta izjava (od one koju sam napisala) stajao je naslov: „Ja volim da me moj muž gleda kao seksualni objekt“. Skandalozno. Ja nemam dlake na jeziku, nemam predrasuda ali ovo prelazi granicu dobrog ukusa i pretvara Jutarnji list u žutilo. Zatim još jedno neugodno iznenađenje – u on-line izdanju pojavljuju se moje fotografije s Instagrama u kupaćem kostimu u istom formatu kao i fotografije koje je napravila u petak profesionalna fotografkinja Cropixa (btw, na on line izdanju onima koji nisu pretplaćeni nije dostupan intervju, već samo fotke moje guze i cica).

Dakle, ne razumijem čemu profesionalno fotografiranje ako su dovoljno dobre i zapravo, sada razumijem, najvažnije moje fotografije s Instagrama gdje se vide moje obline. I zadnje i najvažnije, iako tekst nije loš, u njemu je naglasak zapravo na moje tijelo, osvrt na Gordanovu „seksističku“ objavu jedne moje fotografije u haljini dubokog dekoltea.

Prvi, pozamašni dio teksta mog današnjeg intervjua se samo bavi o mom razmišljanju o tijelu, odnosu prema seksualnosti i slično, dok se dio o mojim poslovnim uspjesima tek spominju u drugom dijelu teksta do kojeg vjerojatno neki nisu niti došli. Toliko o obećanju novinarke da će napisati normalan tekst o meni kao gospođi intelektualki s detaljima o karijeri i životu. Možda bi i tekst bio normalniji da ga urednici nisu unakazili stvarno odvratnim seksističkim naslovima. Iako Gordana Lauca optužuju da je seksist, šovinist i Balkanac, i zgražaju se nad time, urednici Jutarnjeg lista su upravo to. Nakon moje žestoke reakcije upućene sinoć novinarki, zbog naslova na naslovnici print izdanja Jutarnjeg lista, obećan mi je normalan naslov na on line verziji. Taj normalan naslov glasi: „Ispovijest Laucove supruge“. Prvo ja se nikome nisam ispovijedila, a drugo ja nisam Laucova supruga. Gordan Lauc je moj životni partner s kojim živim i imam sina. Nisam udata za njega i nisam njegova svojina, nisam ničija supruga. Nisam niti Lauc – ja sam Vlatka Zoldoš, redovita profesorica na PMFu i znanstvenica.

Ako vas zanimam kao osoba molim vas zaguglajte me i pročitajte nešto pametno o meni. A isto tako ostavljam sebi za pravo da objavljujem na Instagramu fotografije koje želim, a da nitko ne uzima za pravo te fotografije bez moje dozvole uzimati i povlačiti po različitim portalima. Žalosno je da je jedan tako lijep posao – novinarstvo – otišao kvragu. Jedna moja pametna prijateljica, koja je malo dublje u poslu koji ima dodira s novinarima, danas mi je napisala „Jedno je želja, a drugo stvari doseg i razumijevanje novinarske forme“.

Reagirao je i njezin životni partenr znanstvenik Gordan Lauc.

“Kako nisu prošle diskvalifikacije da sam neznanstvenik, šarlatan, i crackpot, sada se plasiraju priče da sam seksist, a da je Vlatka homofob i pećinska žena. Mislim da je vrijeme da i posljednji Japanci zalutali u prašumama pandemijskog marketinga prihvate da 99% građana Hrvatske misle da treba ukinuti sve mjere i ovu šaradu oko pandemije završiti. Prošla zima je bila teška, imali smo puno bolesnih i umrlih ljudi, no to je iza nas i trebamo nastaviti živjeti.Vlatka nije homofob. Među biolozima je puno što otvorenih, a što prikrivenih homoseksualaca. Oboje imamo prijatelje homoseksualce i prihvaćamo njihov odabir, štoviše niti mene niti Vlatku to uopće ne zanima, niti nam pada na pamet dijeliti ljude prema seksualnom opredjeljenju. To su privatne stvari koje se nikoga ne tiču.A ja nisam seksist i kromanjonac iz pećine. Štoviše grozni sam papučar i Vlatka ima glavnu riječ u kući. Ja se tek tu i tamo izborim za nešto malo temeljnih ljudskih sloboda. Gospodo markentgaši pandemija manite se ćoravog posla”, napisao je Lauc.

Prije desetak dana Gordan Lauc je objavio ovu fotografiju Vlatke Zlodoš uz komentar.

“Vlatka sutra slavi svoj 50+ rođendan. Kada netko u tim godinama ima ovakvo tijelo, ima pravo na njega biti ponosan i pokazivati ga s ponosom ako to želi. Svatko od nas ima pravo na slobodu življenja ako time ne ugrožava druge, a pokazivanje svog tijela na društvenoj mreži ne spada u kategoriju ugroze drugih. Njezin FB profil je samo za prijatelje, no na Instagramu možete vidjeti puno predivnih fotografija https://www.instagram.com/zoldosvlatka/. Na neke od njih je i njezin osobni fotograf dosta ponosan. Da ja imam isklesano tijelo kao Vlatka i ja bih se stalno pokazivao, no kako je moja samokontrola u blizini hrane iznimno loša, te imam podosta kilograma viška, to nije slučaj.

Za one koji ne znaju, Vlatka je sveučilišna profesorica, vrlo uspješna znanstvenica koja vodi jednu od najvećih istraživačkih grupa u Hrvatskoj, a i međunarodno je prepoznata i priznata u vrlo konkurentnom području epigenetike. Mislim da je znanstvenike u Hrvatskoj koji imaju više međunarodnih znanstvenih projekta od nje moguće nabrojati na prste jedne ruke. Brižna je majka, redovito (i jako dobro) kuha djeci, a drži i sva četiri kuta kuće pod kontrolom (ja sam klasični Balkanac koji za sve kućne poslove očekuje pismenu molbu, detaljne upute s dodatnim pojašnjenjima i posebnu plaketu za uspješno odrađen posao, tako da baš i nisam od neke koristi za po kući). To su samo neke njezine kvalitete i svi koji poznaju Vlatku potvrditi će da je omiljena u društvu zbog svog vedrog duha i toga što se osjeća zadovoljna sama sa sobom. Vlatka je izvan uobičajenog i takva je oduvijek bila, zato ju poštujem i volim.

Vlatkin izgled rezultat je velikog truda i rada na sebi, životnog stila, te odricanja koje treba poštovati. Vlatka je najbolji dokaz kako broj Zemljinih obilazaka oko Sunca koje je netko proživio nije previše relevantna brojka za to kako taj netko izgleda i izvana i iznutra. Biološka dob je nešto sasvim drugo od kronološke, a Vlatka je prema testu koji mjeri biološku dob (GlycanAge) 25 godina mlađa od svoje kronološke dobi. Mladost je sama po sebi lijepa, no održati ljepotu i zdravlje u pedesetima uspijeva malo žena i muškaraca.latka sutra slavi svoj 50+ rođendan. Kada netko u tim godinama ima ovakvo tijelo, ima pravo na njega biti ponosan i pokazivati ga s ponosom ako to želi. Svatko od nas ima pravo na slobodu življenja ako time ne ugrožava druge, a pokazivanje svog tijela na društvenoj mreži ne spada u kategoriju ugroze drugih. Njezin FB profil je samo za prijatelje, no na Instagramu možete vidjeti puno predivnih fotografija https://www.instagram.com/zoldosvlatka/. Na neke od njih je i njezin osobni fotograf dosta ponosan. Da ja imam isklesano tijelo kao Vlatka i ja bih se stalno pokazivao, no kako je moja samokontrola u blizini hrane iznimno loša, te imam podosta kilograma viška, to nije slučaj”, naisao je Lauc u svom komentaru koji je izazvao borjne reakcije.

Facebook Comments