Znanstvenik Gordan Lauc: Maske u školama su besmislene

Znanstvenik Gordan Lauc: Maske u školama su besmislene

Znanstvenik Gordan Lauc iznio je jasan stav o nošenju maske u školi. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Trudim se da moj FB zid bude izvor objektivnih informacija o ovoj pandemiji i nikako se ne slažem s onima koji ljude koji prate ovaj zid nazivaju neukima, razularenima, ruljom ili slično. Mislim da je velika većina ljudi razumna, neovisno o tome koje su škole završili. Ekstremisti su po definiciji rijetki, no nažalost u zadnje vrijeme vrlo glasni s obje strane pandemijske podjele u društvu. U tom kontekstu skromno dijelim svoje mišljenje s onima koji ga žele čuti.

1) Mislim da su maske u školama besmislene, jer imaju vrlo mali učinak na širenje pandemije

2) Maske su neugodne, onemogućavaju normalnu komunikaciju, no ne predstavljaju ozbiljnu zdravstvenu prijetnju za veliku većinu djece

3) Bilo kakve agresivne akcije roditelja na sprječavanju korištenja maski su štetne kako za konkretno dijete u čiji život se unosi nered, tako i po čitavo društvo, jer nam dodatne polaziracije i sukobi mogu samo škoditi. Nemojte sudjelovati u takvim stvarima.

4) Ako želite nešto poduzeti, pišite ravnatelju škole, gradonačelniku ili općinskom načelniku i tražite da vam pojasne zašto oni osobno prisiljavaju vaše dijete da nosi masku kada to niti na koji način ne pridonosi zdravlju ili školovanju djeteta, ometa normalnu nastavu i komunikaciju među djecom i sa nastavnikom, a na dinamiku epidemije ima iznimno mali utjecaj. Ravnatelji i gradonačelnici / općinski načelnici imaju mogućnost ukinuti maske u školama, a ako inzistiraju na maskama, moraju vam objasniti zašto to rade”, napisao je Lauc.