Znanstvenik Gordan Lauc: Vrijeme je da krenemo s ukidanjem obaveze nošenja maski, čak i u zatvorenim prostorima

Znanstvenik Gordan Lauc: Vrijeme je da krenemo s ukidanjem obaveze nošenja maski, čak i u zatvorenim prostorima

Znanstvenik Gordan Lauc smatra da bi vlasti trebale polako krenuti s postupnim ukidanjem obaveze nošenja maski. Pozviva se na ozbiljno znanstveno istraživanje istraživanje koje pokazuje da cijepljeni imaju visoku razinu protutijela na sluznici, što znači da virus tamo ne može opstati. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Svečano obećavam da je ovo zadnji danas i da nakon njega idem pisati projekt. No ovo je jako važno pa moram podijeliti.

Jedan od razloga zašto se i dalje preporučuje nošenje maski ljudima koji su preboljeli ili su cijepljeni je nedostatak istraživanja o tome štiti li cijepljenje i/ili prebolijevanje od eventulnog umnažanja virusa u nosu. Upravo je objavljen rad koji kaže da cijepljeni imaju visoku razinu protutijelna na sluznici, što znači da virus tamo ne može opstati.

U Hrvatskoj je preko 50% ljudi već preboljelo, a cijepili smo oko 25% odrasle populacije. (Određeno preklapanje između te dvije skupine postoji, no vjerujem da nije jako veliko budući da oporavljeni često odgađaju cijepljenje). Vrijeme je krenemo s postupnim ukidanjem obaveze nošenja maski.

Prvo u učionicama, jer su djeca ionako vrlo loši prenositelji zaraze i jasno je pokazano da škole nisu žarišta zaraze. Isto tako i na svim otvorenim i dobro provjetrenim prostorima”, ističe Lauc.

Foto: Hina