Žuti priznao da je “pušio ko Turčin” pa se požalo Nijemcima: Češće me pozdravljaju u Beogradu nego u Zagrebu

Žuti priznao da je “pušio ko Turčin” pa se požalo Nijemcima: Češće me pozdravljaju u Beogradu nego u Zagrebu

Robert Prosinečki (54), umirovljeni hrvatski reprezentativac i brončani sa Svjetskog prvenstva 1998., dao je veliki intervju za Transfermarkt.

Prosinečki danas radi kao trener, a u devedesetima je bio elitni veznjak. Između ostalog, osvojio je Ligu prvaka s Crvenom Zvezdom. Rođen je u Njemačkoj, igrao je tamo za Stuttgarter Kickerse, a kao 11-godišnjak s roditeljima se vratio u Jugoslaviju.

“Učio sam hrvatski jezik kod kuće, ali bilo je teško doći u zemlju koju sam poznavao sam s godišnjih odmora. Kao dijete se brzo prilagodite.

Odrastao sam u vremenu kada su postojale samo dvije opcije: sjediti kod kuće i dosađivati se ili se igrati vani. Nije bilo mobitela, PlayStation i kompjutera. Imali smo samo loptu“, započeo je Prosinečki razgovor za Transfermarkt pa dodao:

“Imao sam sreću što sam gotovo cijelu mladost proveo u Dinamu. Danas s puno kritike gledam kako se djeca od 13-14 godina mijenjaju. Bilo bi puno bolje kada bi dulje bila u poznatom okruženju kako bi razvila osobnost. Nažalost, novac igra veliku ulogu. Novac je lijep, ali nikada ne smije biti motiv. Moj je motiv bio postati najbolji nogometaš na svijetu.

Popularni Žuti je 1987. godine otišao u Crvenu Zvezdu, javlja Sportklub.

Vidio sam se kao umjetnika. Sljedeći dribling, sljedeća situacija jedan na jedan bila mi je najvažnija. Želio sam gledateljima pokazati nešto spektakularno. Naravno, kritizirali su me neki da igram samo za sebe, ne za momčad. Zapravo sam se uvijek smatrao timskim igračem“, dodao je.

Prosinečki navodi kako je Zvezdin naslov europskog prvaka 1991. bio iznimno važan za cijelu zemlju.

Danima smo slavili naslov. Radovala se cijela zemlje. Zapravo, češće me pozdravljaju na ulici u Beogradu nego u Zagrebu“, rekao je Prosinečki.

Otišao je tada u madridski Real.

“Kada igraš ne znaš koliko si zapravo dobar. Kad su klubovi poput Milana, Juventus i Reala odjednom pitali za mene, znao sam da mogu prilično dobro igrati.

U prošlosti su samo tri stranca mogla biti u momčadi, što znači da su najbolji dobili najbolje. U Realu smo to bili Hugo Sanchez Gheorghe Hagi i ja” prokomentirao je Žuti.

Pitali su ga i o Domovinskom ratu koji je trajao do 1995. godine.

Nije mi bilo lako. Bilo je strašno kada sam saznao da je naša domovina u ratu, uglavnom zato što je dio obitelji još živio ondje. Molio sam ih da dođu u Real, ali ničega se nisu željeli odreći. Zvao sam svako jutro kako bih znao kako su. Nije bilo lako fokusirati se na nogomet. K tome, bio sam ozlijeđen.

Novinari su očekivali da ću se brzo oporaviti jer sam bio zvijezda. Međutim, nisam razmišljao o nogometu, samo sam se nadao da će konačno biti mir u mojoj zemlji”, otkrio je Prosinečki koji je 1995. otišao u Barcelonu, 1997. u Sevillu, a iste godine u Dinamo, tadašnju Croatiju.

Prosinečki je 1998. godine s Hrvatskom osvojio svjetsku broncu. Nakon Dinama nastupao je za Hrvatski dragovoljac, Standard Liege, Portsmouth, Olimpiju i Zagreb. Kopačke je objesio o klin 2004. godine.

Prosinečki je bio poznat po tome što je tijekom karijere pušio cigarete.

“Istina je da sam puno pušio, ali nisam za vrijeme tuširanja kako kaže Crouch. Cigarete su mi bile za smirenje. Nisam se htio skrivati poput ostalih. Ostao sam vjeran sebi”, rekao je Prosinečki koji je zabrinut manjkom kreativnosti kod mladih nogometaša.

“Djeca su preopterećena taktikom. Tehnika je najvažnija u nogometu. Zato uvijek apeliram – pustite djecu da šutiraju loptu i postavite vježbe tako da razviju tehniku. Nogomet je izgubljen bez kreativnosti”, zaključio je.