Tuđen o Držiću: Bio je žrtva policijskog progona u Jugoslaviji, odležao je težak i dug zatvor, ali nije bio osvetnik ni šovinist

Tuđen o Držiću: Bio je žrtva policijskog progona u Jugoslaviji, odležao je težak i dug zatvor, ali nije bio osvetnik ni šovinist

Bivši glavni urednik Večernjeg lista Branko Tuđen oprostio se od dugogodišnjeg suradnika Toma Držića.

“Tom Držić bio je 10 godina (od 1991. do 2001.) urednik vanjske političke rubrike Večernjeg lista s 12 stalnih dopisnika u inozemstvu u stalnom radnom odnosu, ili pod ugovorom, u najuspješnijem razdoblju, najuspješnijega proizvoda u povijesti hrvatskoga novinarstva. Držić bio je žrtva policijskoga političkoga progona i lažne optužbe u bivšoj državi, izdržao je dug zatvor, ali on nije bio osvetnik ni šovinist. U mojem glavno-uredničkom razdoblju vratili smo mu (na fotografiji lijevo) ljudsko i novinarsko dostojanstvo.

ZBOGOM DRAGI TOM”, napisao je Branko Tiuđen objasnivši poziciju Večernjaka tijekom turbulentnih devesetih gpodina kada se Hrvatska borila za neovisnost.

“Večernji list nastao je i razvijao se na žuljevima svojih novinara i zaposlenika, on nije živio na tuđim jaslama, od obvezne pretplate, ni od inozemnih dotacija, uvijek i samo od svoga dohotka, on je davao i državi. U bivšoj državi, u zajedničkom proizvodu Vjesnikove kuće, bitno je potpomogao izlaženje dnevnoga lista Vjesnika i tjednika Danasa.

Podržavao je pravo hrvatskoga naroda na svoju državu, međunarodno priznatu, u avnojevskim granicama, legalistički i dosljedno. Na razdjelnici epoha, kada se ruše svjetovi, Večernjak je bilježio samo rekorde: najveća naklada u povijesti hrvatskoga novinarstva, najveća čitanost, najveća debljina lista, najviše prodanoga oglasnoga prostora, veliki broj masovnih događaja, tiskanje istodobno u Zagrebu i Frankfurtu, s visokom dobiti. Imali smo najveće prosječne novinarske plaće, 2,5 puta veće od prosjeka zaposlenika u državi, bili smo s najvišim novinarskim standardom, s kolektivnim ugovorom zbog čijeg su ukinuća zaposlenici 2011. štrajkali 26 dana.

I još nešto jednako važno, ako ne i najvažnije: to je etičnost prema ljudima. Večernji list u vrtlogu ratnih zbivanja nije otpuštao, niti o ljudima prosuđivao na osnovu ideoloških, nacionalnih ili vjerskih kriterija, nego samo na temelju kvalitete. Mi smo svoje ljude zaštitili i sačuvali.Pred licem povijesti stojimo uspravno i ponosno”, ističe Tuđen.

Podsjetimo, Tomislav Držić, za kolege i prijatelje Tom, umirovljeni novinar i urednik Večernjeg lista, umro je jučer nakon teške bolesti s navršene 83 godine. Držić je bio diplomirani novinar, urednik u Vjesniku, poslije Vjesnika u srijedu, a 1990-ih godina dolazi u Večernji list, gdje je godinama uređivao vanjskopolitičku rubriku. 

Njegov je životni put bitno obilježio događaj iz 1975. godine kada je uhićen pod optužbom da je surađivao s ustaškom emigracijom koja je navodno stajala iza eksplozije u zagrebačkoj Paromlinskoj ulici, incidentu vezanom uz Titov posjet Zagrebu. Pravomoćno je osuđen na šest godina zatvora, koje je odrobijao u Lepoglavi do 1981. godine, piše Večernji list.

Poslije odsluženja kazne vrlo je teško pronalazio i zadržavao posao. Jedno je vrijeme bio urednik stručnog časopisa Kinološkog saveza Hrvatske “Moj pas”, pa je radio kao knjižničar i dobio nagradu “Pavao Markovac” za širenje knjige, koja mu je kasnije oduzeta. Osamostaljenjem Hrvatske postaje jedan od osnivača HINA-e, a potom dolazi u Večernjak.

Na slici: Tom Držić i Branko Tuđen

Foto: Branko Tuđen/Facebook