ANALIZA STRUČNJAKA: Kakav je zaista novi zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša

ANALIZA STRUČNJAKA: Kakav je zaista novi zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša

Svečanim liturgijskim slavljem službu zagrebačkog nadbiskupa preuzeo je mons. Dražen Kutleša. Tako je postao 77. zagrebački biskup, odnosno 9. nadbiskup metropolit zagrebački. O mons. Kutleši i njegovim prvim porukama za središnji Dnevnik HTV-a govorio je kolumnist Večernjeg lista Darko Pavičić.

– Čini mi se da je njegova prva propovijed bila izvanredna. Govorio je o povjerenju u institucije, Crkvu i ljude. Ako nismo dobri ljudi ne možemo imati ni dobru Crkvu. Ono što mi se čini najvažnije u njegovoj propovijedi je da je sam sebe navezao na svoje prethodnike- kardinale Stepinca i Kuharića. Poslao je poruku- To će biti ista Crkva koja je bila u njihovo vrijeme. To je Crkva koja je imala snažnu vjeru i bila ukorijenjena u narodu i koja se nije dala pokolebati ni u najvećim iskušenjima. On govori- Vjerujte Bogu, vjerujte Isusu, vjerujte Crkvi i živjet ćete dobro, rekao je  Darko Pavičić.

U prvom intervjuu kao zagrebački nadbiskup monsinjor Kutleša istaknuo je da – „Crkva i država moraju surađivati, ali na korektan način” – te da na oltaru nema mjesta za politiku, piše HRT.

– Mons. Kutleša je vrlo iskusan u odnosima s državom. On je i predsjednik Povjerenstva HBK za odnose s državom. On je crkveni pravnik i zna kako se s državom može razgovarati. Međutim ono što on nikako ne želi je dopustiti državi da koristi crkveni prostor- oltar nije mjesto za politiku. Niti s crkvene niti s državne strane. Crkva i država moraju biti odijeljeni. Ta sekularnost je nešto što je jako važno i što je Crkva potaknula kroz povijest upravo da se ne podjarmi politici, objašnjava Pavičić. 

Branko Nađvinski i Darko Pavičić


Pavičić smatra da je upravo to bila jedna od najvažnijih naglasaka u Kutlešinoj propovjedi- “Nećemo se dati podjarmiti ali imamo pravo, s pozicije Evanđelja, kritički govoriti o nekim stvarnostima i pojavama u društvu”. 

U javnosti se često preispituju crkvene financije i nekretnine kojima raspolaže. Pavičič ističe kako je Kutleša poznat kao skroman čovjek neopterećenom maternalnim stvarima koji je i danas tijekom propovjedi istaknuo da Crkva treba od nečega živjeti. 

– Crkva taj novac upotrebljava za karitativne aktivnosti, da sama može funkcionirati. Novac kada bi se u crkvenim institucijama koristio za neke druge stvari, da bi se obogaćivali i živjeli luksuzno, to nema nikakve šanse. Vjerujem da je mons. Kutleša na liniji papine siromašne Crkve, kaže Pavičić. 

Jedan od problema s kojima će se suočiti novi zagrebački nadbiskup je i pedofilija unutar Crkve. Pavičić smatra da je to najveće zlo koje se može dogoditi te je sasvim jasno da će se Crkva s Kutlešom na čelu nastaviti boriti protiv toga zla. 

– Mons. Kutleša je rekao: “To je grijeh svakoga pojedinca, pojedine osobe, pojedinog svećenika i čim se on uoči treba ga eliminirati i odvesti na lice pravde”, ističe kolumnist Večernjeg lista.

 Pavičić smatra da Kutleša po pitanju vrijednosti spada u tradicionalnu struju Crkve te po tom pitanju ne bi trebalo biti velikih promjena ni iznenađenje. 

– To je Crkva koja živi u suvremenom svijetu i prihvaća sve suvremene pojave međutim one stvari koje su važne i normalne, koje nas prožimaju kao Crkvu i naciju on će u svome razdoblju pridonositi tome i na svaki  ih način promovirati. Mislim da smo dobili dobrog nadbiskupa, novog lidera Crkve koji će nas voditi i predstavljati u pravom svjetlu, zaključio je Pavićić.