Zvonimir Troskot opisao Darija Hrebaka kao Plenkovićevog potrčka: On je glineni golub vladajuće većine

Zvonimir Troskot opisao Darija Hrebaka kao Plenkovićevog potrčka: On je glineni golub vladajuće većine

Komentirajući situaciju u Saboru, kad je oporba srušila kvorum, jer na dnevnom redu nije bilo glasanje o ukidanju članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Troskot je rekao da se radilo o pobjedi, bez obzira kako su na to reagirali iz vladajuće većine, jer su se svi drugi aktivirali, i oporba i poduzetnici i obrtnici.

“Poduzetnici i obrtnici bili su izrazito aktivni još od prošle godine. Nažalost, vladajućoj stranci četiri mjeseca nije bilo dosta da se konzultiraju po tom pitanju, a reforma je vrlo jednostavna i kao takva formirana. U prvom mjesecu smo prikupljali potpise i zaključili da ćemo se zajedno boriti za naše poduzetnike i obrtnike i to vidim kao pobjedu, bez obzira što nam je rasprava stavljena u 10 navečer i trajala do 3 ujutro, da bi tek sat vremena prije glasanja saznali da zakon neće biti u proceduri”, rekao je Troskot za N1.

Komentirajući ulogu Darija Hrebaka, Troskot ga je nazvao glinenim golubom u službi vladajuće većine. “Žao mi je što se odmaknuo od svojih osnovnih načela, od načela liberalne ekonomije, a to pokazuje da svi oni, kojima su puna usta poduzetnika, zapravo imaju drugačiji gospodarski pogled. To je sada vidljivo”, rekao je Troskot.

Hrebaku se, kazao je, neće ispričati, jer ga nije ničim uvrijedio. “Bio je dogovor da ćemo svi glasat protiv toga. Ne možete si dozvoliti da čitavoj javnosti kažete da ste apriori protiv članarine, a onda glasati nešto sasvim drugo”, rekao je Troskot.

Na opasku našega Marka Perožića, da je Most bio u Vladi i čak imao i ministra gospodarstva te nije li tada mogao reformirati HGK, Troskot je rekao da tada nije bio član stranke, ali da je Most stranka koja je najviše pomogla poduzetnicima.

“Iskreno, ne znam zašto se to tada nije napravilo. Možete to pitanje postaviti i gospodinu Čačiću, koji je govorio da je to leglo uhljeba”, rekao je Troskot.

“Nalazimo se pred jednom od najvećih recesija i moramo pomoći našim poduzetnicima. Ovo je institucija koja dobiva određeni novac i od institucija i svega. Veliki je problem i nekretninski biznis. Zašto je uzimala kredite? Čuje se da su tvrtkama, koje su radile vanjsku fazadu na zgradi HGK-a, plaćali u nekretninama u vlasništvu HGK-a”, rekao je Troskot.

“Luka Burilović nam je dao 56 tisuća razloga da se borimo za naše poduzetnike.Članstva ne bi trebala biti prisutna ni u Obrtničkoj komori”, rekao je Troskot, navevši i primjer da Hrvatska gospodarska komora ima i ured u Kini, a ima i ured u sklopu hrvatskog veleposlanstva u Kini, a da je 2019. godine za 20 posto pao hrvatski izvoz u Kinu.

“Ne vidim da je to nešto što je previše zabrinulo i ministra i sve”, rekao je Troskot.

Upitan zašto je dao potpis inicijativi Hrvoja Zekanovića za zaštitu života i de facto zabranu pobačaja, Troskot je rekao da su i on i Nikola Grmoja “iz kolegijalne formalnosti dali potpis”. “Zekanović mi može biti od ključne važnosti za prikupljanje potpisa o ukidanju članarine pa je moj potpis njemu bio kolegijalna formalnost”, rekao je Troskot, dodavši da je to opet tema koja se koristi da se prestane pričati o važnim stvarima.

“Moj stav je pro life, ali ideološke teme trebamo staviti sa strane i nakon izbora ćemo razgovarati o tome. Te će se teme gurati kako bi PR dramaturgija zamaskirala važnije teme”, rekao je Troskot.

Upitan razgovaraju li u Mostu uoči lokalnih izbora s Domovinskim pokretom, Troskot je rekao da ne razgovaraju ni s kim još od parlamentarnih izbora te da Most na lokalne izbore ide sam.

Upitan koga očekuje u drugom krugu izbora za Zagreb, Troskot je rekao da očekuje sebe, a da mu je za ostale kandidate svejedno.