Banka upozorila Kirina da nestaje gradski novac: Palm preusmjerio milijune u košarkaški klub Viroviticu?

Banka upozorila Kirina da nestaje gradski novac: Palm preusmjerio milijune u košarkaški klub Viroviticu?

Predsjednica gradskog vijeća grada Virovitice Lahorka Weiss komentirala je za Dnevnik političku situaciju nakon samoubojstva Siniše Palma. Nije mogla reći o kojem je iznosu točno riječ, ali je priznala da je gradski proračun oštećen za nekoliko milijuna kuna.  Prema do sada dostupnim podacima, pokojni Siniša Palm je dio novca preusmjeravao prema Košarkaškom klubu Virovitica  u kojemu je član Upravnog odbora.

Znate li koliko vam točno nedostaje novca u proračunu?

Trenutačno ne možemo reći o kojem se iznosu radi. Znamo jedino da se radi o višemilijunskom iznosu. Treba provjeriti svu vjerodostojnu dokumentaciju, izvode iz banke. Tek kad se pregleda sve unazad par godina, znat će se pravo stanje.

Kako je moguće da nitko nije primijetio da nestaje novac?

I ja sam izrazito šokirana tom situacijom kao i gradonačelnik i gradsko vijeće i svi građani Virovitice. S obzirom na to da je grad Virovitica grad koji je među prvima ustrojio gradsku riznicu gdje su bile državne revizije, ustrojena je i unutarnja revizija koja je dobila certifikat i zato nam isto nije jasno na koji se način to moglo napraviti. Prema saznanjima koje imamo, taj je novac presretan i prije nego što je ušao u poslovne knjige i knjiženja samog grada Virovitice.

Trebalo vam je dvije godine da to shvatite? Ne biste ni shvatili da vas banka nije obavijestila?

Gradonačelnika je informirala poslovna banka da se događaju nekakve sumnjive transakcije s računa grada. Ostaje pitanje kako to nitko ranije nije upozorio gradonačelnika, pogotovo banka ako je banka ta koja je alarmirala gradonačelnika.

Gdje je taj novac završio?

Ne znamo, ali ono što se govori je da je završio u jednom sportskom klubu.

Koja je poveznica gradskog vijeća, grada i tog sportskog kluba?

Poveznica je ta da je glavni i odgovorni za financije Virovitice, bivši pročelnik bio ujedno i glavna i ovlaštena osoba i tog sportskog kluba.

Tko je birao tog pročelnika?

Odabrao ga je gradonačelnik Kirin. Svi su imali povjerenje u pročelnika. Bio je dugogodišnji djelatnik grada Virovitice, miran, tih, povučen, koji je imao reference iza sebe i nitko nije posumnjao da tu postoje nekakve nečasne radnje.

Kako grad funkcionira bez tog novca?

Trenutačno funkcionira normalno, nije u blokadi. Moramo ustanoviti koje je stvarno stanje razlika u knjiženju u poslovnim knjigama grada. Kad se to ustanovi, onda će se prema uputama nadležnih ministarstva postupiti dalje.

Gradu nije problem što mu nedostaje nekoliko milijuna kuna u budžetu?

Naravno da je svima problem kad nedostaje nekoliko milijuna kuna, ali moramo gledati naprijed bez obzira na situaciju koja nas je šokirala, što zbog smrti mladog čovjeka s kojim smo do jučer bili izuzetno bliski, do nestanka milijuna kuna naših građana.

Oporba traži smjenu gradonačelnika Kirina, što će biti u utorak na sjednici?

Moram reći da sam sazvala sjednicu gradskog vijeća s aktualnim satom koji će se sastojati od dva dijela. U prvom dijelu govorit ćemo o samom navedenom slučaju. Gradonačelniku će pitanja postavljati isključivo predsjednici klubova vijećnika. Gradonačelnik će govoriti one informacije koje će moći u tom trenutku iznijeti.

Hoće li taj novac ikada biti vraćen u blagajnu?

Moramo gledati naprijed i vjerovati da će se pronaći tijek novca i da ćemo ga vratiti u gradski proračun.

Podsjetimo, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin podnio je kaznenu prijavu protiv odgovorne osobe – pročelnika za financije zbog krivotvorenja izvoda računa. U međuvremenu pročelnik je počinio samoubojstvo, a gdje je završio novac još nije poznato. Virovitički proračun analizira i Državna revizija, a slučaj je u Zadru komentirao i premijer Andrej Plenković.

”Razgovarao sam s gradonačelnikom vrlo detaljno. Osobno sam upoznat sa svim onim što smatram da je relevantno, ali s obzirom da traju službene radnje, dakle traje istraga, nakon smrti pročelnika, nije u ovom trenutku na meni da komentiram temu, u svakom slučaju vrlo vjerojatno ćete svi skupa vrlo brzo saznati o čemu je riječ”, rekao je premijer.

”Željela bi samo pojasniti da smo zadnju reviziju, financijsku reviziju grada Virovitice radili za 2015. Dosada nismo obavljali drugu reviziju nego je sada u tijeku revizija za 2018. počeli smo je u trećem mjesecu”, rekla je Biserka Čoh Mikulec, pomoćnica glavnog državnog revizora.

”Oporbeni vijećnici grada Virovitice su podnijeli zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice. Tom zahtjevu je načelno udovoljeno na način da ćemo idući tjedan znači utorak imati sjednicu gradskog vijeća redovitu, gdje će prva točka biti rasprava o ovoj temi koja tišti sve građane grada Virovitice”, rekao je Darko Lešković, vijećnik u gradskom vijeću grada Virovitice.

”Ja bih prije svega pozvao državne institucije i policiju ili DORH ili USKOK da se oni s čime raspolažu a što može otkloniti bilo kakve daljnje špekulacije, linč na koji se poziva protiv svih, od gradonačelnika pa sve do mene, da se otkloni sa onim što je pokojnik ostavio iza sebe tada će sve bit jasno”, rekao je Josip Đakić, predsjednik HDZ-a virovitičko podravske županije.

Foto: Grad Virovitica