Orban ponovno napao Sorosa: Zašto su liberali netolerantni prema Mađarskoj, Poljskoj, Austriji, Italiji i Češkoj

Orban ponovno napao Sorosa: Zašto su liberali netolerantni prema Mađarskoj, Poljskoj, Austriji, Italiji i Češkoj

Mađarski premijer Viktor Orban kritizirao je u subotu, prilikom posjeta mađarskoj manjini u Rumunjskoj, koncept liberalne demokracije zagovarajući “iliberalnu”, nacionalnu i kršćansku demokraciju.

Mađarski premijer Viktor Orban kritizirao je liberalnu demokraciju, založivši se za očuvanje slobodnog tržišta, demokratskog pravnog i političkog okvira, ali uz promjenu postojećih društvenih odnosa.

“Drugim riječima, ‘da’ demokraciji, ‘ne’ liberalizmu”, rekao je Orban u govoru na otvaranju ljetne škole u rumunjskom Baile Tusnadu, gdje je Orban došao u sklopu posjeta mađarskoj manjini u Rumunjskoj.

“Moramo promisliti i postaviti odnos između pojedinca i društva na novu osnovu”, dodao je.

Mađarski je premijer kazao da liberalni sustav gleda na društvo kao skup pojedinaca, bez postojanja nacije, ili u najboljem slučaju postoji “politička nacija”, piše N1.

“Iliberalno ili nacionalno gledište” promatra naciju kao “povijesno i kulturno definiranu zajednicu čiji članovi moraju biti zaštićeni i biti sposobni obraniti se u svijetu kao skupina”, kazao je Orban.

Poručio je kako liberali mrze iliberale “zato što ih pokreće imperijalističko razmišljanje utemeljeno na iskjučivosti”.

“Oni ne mogu trpiti malo upornosti”, rekao je i naveo da su “liberali” netolerantni prema Mađarskoj, Poljskoj, Austriji, Italiji i Češkoj zato što imaju svoje vrijednosti kojih se drže.

Orban je kazao da je ideja liberalne demokracije imala “pozitivan utjecaj na čovječanstvo” kada je čuvala osobne slobode i privatno vlasništvo, ali se njen “sadržaj radikalno promijenio” kada je počela umanjivati važnost religije, nacije i počela propitivati “rodni identitet”.

“To je zeitgeist u Europi proteklih 20-30 godina”, rekao je.

Kršćanska sloboda je cilj iliberalnih politika, kaže Orban.

“Politike usmjerene prema kršćanskoj slobodi, rade na tome da zaštite sve što liberali zapostavljaju, zaboravljaju ili preziru”, rekao je Orban koji je ustvrdio da demokršćanstvo ne mora biti liberalno, kao ni demokracija.

“Potrošit ćemo idućih 15 godina na misiju naše generacije kako bi se suprotstavili liberalnom duhu našeg doba i liberalnom internacionalizmu”, poručio je mađarski premijer.

Orban je ponovno kritizirao američkog milijardera Georga Sorosa, kojega mađarski premijer krivi za promicanje liberalne agende, uništavanje nacije i tradicionalnih vrijednosti.

“Mađarska je danas na obećavajućem putu, njene su financije sređene, javni dug opada, rast je jak, rastu plaću, mala i srednja poduzeća se šire, obitelji postaju sve veće”, rekao je Orban i dodao da je “čovjek Georgea Sorosa spriječen u preuzimanju Europske komisije i postavljanju svoje ideološke gerile na važne europske položaje”.

“Čovjek Georgea Sorosa” je Frans Timmermans, spitzenkandidat socijaldemokrata, koji je kao potpredsjednik Komisije pokrenuo postupak protiv Mađarske zbog kršenja vladavine prava.

Orban je rekao da će Mađarska voditi bitku zbog vladavine prava, ali “neće uvrijediti partnere”, odnosno Finsku koja predsjeda Europskom unijom.

“Procijeniti ćemo stanje vladavine prava u Mađarskoj s našim finskim prijateljima”, zaključio je.

Foto: Szilard Koszticsak Hungar/EPA/Hina