Kako je Goran Milić od urednika jugoslavenskog Yutela postao novinar s najboljim vezama u Hrvatskoj

Kako je Goran Milić od urednika jugoslavenskog Yutela postao novinar s najboljim vezama u Hrvatskoj

Posljednja turbulentna događanja u političkom vrhu donijela su kadrovska preslagivanja od kojih su svakako najzanimljivija ona u Uredu predsjednice Republike. Igrom okolnosti na Pantovčaku će od 16. siječnja raditi bivša novinarka HRT-a, Nove TV, RTL-a i Al Jazeere Balkans Mirjana Hrga koja je imenovana savjetnicom Predsjednice Republike Hrvatske za strateške politike, odnose s Hrvatskim saborom i Vladom Republike Hrvatske. Hrga je na ovu visoku poziciju došla nakon jednogodišnjeg izbivanja iz medija gdje je slovila kao jedna od perjanica hrvatskog političkog novinarstva. Dolazak Mirjane Hrge u Ured predsjednice svakako je dobra vijest i za njezinog novinarskog mentora, televizijskog novinara, autora brojnih reportaža, bivšeg dopisnika Tanjuga i bivšeg urednika Yutela, Gorana Milića, s kojim je Hrga započela suradnju na HRT-u, a kasnije i na Al Jazeeri Balkans, gdje je Milić donedavna obnašao dužnost direktora vijesti i programa.

Milić će, tako, vjerojatno, biti dobrodošao gost i na Pantovčaku, i to samo pet mjeseci nakon što je njegov sin, Marko Milić, imenovan glasnogovornikom Vlade u kolovozu ove godine. Riječ je o mladiću kojega u posljednje vrijeme često vidimo iza premijerovih leđa dok ovaj komentira aktualna politička zbivanja. Imenovanje mladoga Milića bilo je iznenađenje za mnoge, posebno u dijelu HDZ-a koji se još oporavljao od šokova koje im je priredio predsjednik stranke svojim tihim ratom protiv stranačke desnice, započetim izbacivanjem Zlatka Hasanbegovića iz stranke. No, premijer se pokazao vrlo vještim u provedbi svoje zacrtane strategije reformiranja HDZ-a u “modernu europsku demokršćansku stranku” i otvaranje prostora za nova, mlada lica.Ovakve reforme nisu dočekane s dobrodošlicom među starijim članovima HDZ-a koji su prisiljeni gledati kako na visoke dužnosti premijer imenuje osobe koje su tek odnedavna postali članovi.

Dolazak mladoga Milića u Banske dvore stoga je dobro medijski pokriven tekstovima koji su se trudili objasniti kako je tako mladi čovjek s malo ili nimalo političkog iskustva dospio na tako istaknutu poziciju. U velikom tekstu u Jutarnjem listu doznali smo da je “sin jednog od najboljih novinara s ovih prostora Gorana Milića” i “čovjek od najvećeg povjerenja premijera Andreja Plenkovića” HDZ-u pristupio kada mu je bilo 18 godina i to samoinicijativno – bez znanja majke i oca, u vrijeme kada je bilo sasvim izvjesno da će HDZ na izborima 2011. doživjeti poraz. SDP je sa Zoranom Milanovićem dolazio na vlast, a HDZ, opterećen aferama Ive Sanadera, ju je gubio. Kako navodi Jutarnji, na takve primjedbe Milić je uvijek odgovarao da je u stranku ušao iz uvjerenja, a ne iz interesa i da treba pripomoći baš u trenucima kada svi okreću leđa HDZ-u. “Nakon dvije godine u stranci, Milić je 2013. uključen u Plenkovićevu kampanju za Europski parlament, a kada je postao europarlamentarac, angažirao ga je za svog asistenta u Hrvatskoj. Tada 20-godišnji Marko za Plenkovića je pisao i pripremao govore, tekstove i analize, organizirao događaje i medijske nastupe, kontaktirao s medijima, uređivao web stranice i službene profile na društvenim mrežama, izrađivao protokole za terenske aktivnosti, komunicirao s građanstvom i članovima stranke”, piše Jutarnji list. Prema Markovu priznanju, njegovu ocu Goranu Miliću bilo je jako drago radi njegovog ulaska u HDZ jer je znao da stranku bira iz vlastitog uvjerenja te da će kroz taj proces puno naučiti. Osim “dobrih veza” na Pantovčaku i Banskim dvorima, Goran Milić zadržao je i vezu sa svojom bivšom televizijskom kućom HRT, gdje i danas radi njegova supruga Ana Milić kao urednica popularnog programa Dobro jutro, Hrvatska.

U posljednjim intervjuima otkrio je neke svoje poslovne postulate, koji su mu pomogli da ostane i opstane u novinarstvu sve ove godine, ali i da u 71. godini postane čovjek kojemu su otvorena vrata na tri moćne adrese u Hrvatskoj. Rekao je kako je novinarstvo “sjajan posao”, ali kako “nije dobro da se netko ideološki svrsta na jednu stranu i takav ostane cijeli radni vijek. Stvar je u nijansama, u malom pomaknutom protupitanju, inzistiranju i pomicanju granica”, rekao je Milić stariji.  U intervjuu za 24 sata Milić je otkrio i savjete koje mu je davao otac veleposlanik u UN-u, a koji možda najbolje objašnjavaju Milićev opstanak u turbulentnim vremenima u Hrvatskoj: “Ne boj se, ne možemo propasti ako imamo znanja koja vrijede. Ne klanjaj se a priori autoritetima, cijeni njihov rad, ali ne idealiziraj ih, i oni su samo ljudi. Zašto dva auta, zašto dva stana, zašto više od četiri, pet odijela? Kad ti govori netko za koga misliš da nije u pravu, poslušaj do kraja i traži razloge za njegove stavove”.