Ledeni fratar: Zime u Lici preživi bez grijanja, a dan započinje polijevajući se mrzlom vodom

Ledeni fratar: Zime u Lici preživi bez grijanja, a dan započinje polijevajući se mrzlom vodom
  1. Niti loži vatru, niti ima toplu vodu, a godinama živi u Lici. Ledene zime i temperature debelo ispod nule provodi u svom župnom stanu u sklopu crkve u Križpolju, mjestašču smještenom sjeverozapadno od Otočca. Peć ne pali, drva mu ne trebaju, a dan započinje tuširanjem u hladnoj vodi. Ima 76 godina, a već 50, kaže, nije bio prehlađen. Zove se fra Jure Marčinković, rodom je iz Bosne, a živio je u Kanadi, Njemačkoj, Australiji…

Od prije nekoliko godina skrasio se u Lici. Biskup mu je nudio koje god hoće mjesto u tom kraju sa sjeverne strane Velebita jer je slobodnih župa i previše, a on je odabrao Križpolje koje mu je, kaže, divota Božja. Tamo je obnovio crkvu koja je, neki govore, možda najljepša u Lici, i organizirao primjeren vjerski život. No, ima i drugih svećenika koji su uspješni u svom pastoralnom radu, pa se o njima ipak ne rade velike reportaže u vodećim tiskovinama.

Fra Jure je u ovo zimsko doba, kada većina nas običnih smrtnika bježi od studeni uz peći ili tople radijatore, postao neobičan upravo zbog tog svog života bez grijanja. Kako je ispričao u nedavnom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, u tome uspijeva jer prakticira Kneippovu mudrost. Riječ je o metodi koju je prije 150 godina na jugu Njemačke ispod Alpa počeo razvijati Sebastian Kneipp, kojeg su suvremenici držali stručnjakom za prirodnu medicinu, a koja primjenjuje vodu kao sredstvo odnosno metodu liječenja raznih vrsta bolesti.

Kneipp je preferirao kupke u hladnoj vodi u plitkom bazenu po kojemu oni koji žele izliječiti neku bolest ili jednostavno očeličiti svoje tijelo, hodaju koracima poput rode. „Impuls kojeg tijelu daje mrzla voda trebao bi ojačati prirodni imunitet“, pojašnjavaju njegovi sljedbenici kojih i danas ima dosta, iako ne nedostaje i drugih ‘alternativaca’ koji prakticiraju terapije hladnim vodom u raznim varijantama. Fra Jure je ‘zagrizao’ za Kneippa te osim što započinje dan polijevajući se mrzlom, ličkom, vodom u ledenom stanu, zimi često i ode do obližnjih sjevernojadranskih plaža gdje se okupa u jednako studenom moru.

Kad ga tamošnji stanovnici vide, jer turista tada gotovo i nema, čude mu se, ali on je već na to navikao. Po izlasku iz mora obuče se i onda krene na trčanje. Hladnoća u raznim oblicima njemu je sad posve prirođena. U Lici mu jedino smetaju pregrijane ličke kuće. Kaže da ga tada uhvati sparina, krv mu grune u lice i dođe mu slabo. Ali, zato se dobro osjeća u svom ledenom stanu u kojem i po zimi drži otvorene prozore i hoda u majicama kratkih rukava. Noću pak spava pored otvorenih prozora umotan u samo dvije dekice. Kad temperature padnu do minus 15 stupnjeva, priznaje, ipak upali malo grijalicu, ali ne da bi sebe utoplio nego da mu zbog leda ne popucaju cijevi od vode. Pusti i grijanje u crkvi nakratko subotom navečer kako mu se župljani ne bi smrzali kada dođu na misu u nedjelju ujutro.

Osim tog čeličenja svog tijela i duše hladnom vodom, fra Jure dnevno popije do tri litra izvorske vode koju sam sebi donosi „iz brda“. Ne pije alkohol niti išta gazirano, a od sokova samo one koje sam napravi. Kako sam sebi čisti, pere i kuha, njegov uobičajeni menu sadrži puno povrća, malo mesa i nešto više ribe. Skuplja recepte narodne medicine i pobornik je korištenja marihuane u medicinske svrhe, ali uz strogi liječnički nadzor.

Zastupa tezu kako svaka bolest ima svoj lijek u prirodi i puno polaže na duhovnu uravnoteženost koja traži da uvijek treba biti okrenut pozitivnim mislima. „Moraš misliti zdravo, da bi bio zdrav“, rekao je fra Jure za Slobodnu Dalmaciju, poručujući na kraju kako uz to najbolje ide „užitak hladnoće na koju se čovjek nakon nekog vremena lako navikne“.