Ovrhe su legalizirana pljačka: Plenković i Milanović snose veliku odgovornost za ovu situaciju

Ovrhe su legalizirana pljačka: Plenković i Milanović snose veliku odgovornost za ovu situaciju

Zoran Milanović pokušava se nametnuti kao moralni autoritet, kao netko tko drugima dijeli lekcije, a on je bez grijeha, propusta… Tako je ovih dana Vladi spočitnuo što nije produljila moratorij na ovrhe i još svašta drugo vezano za ovrhe. No taj isti Milanović zaboravlja što je on učinio kad je bio premijer, odnosno što nije učinio. Štoviše, kakav je nakaradni sustav potpisao, i gdje je bio začetak takvog nakaradnog sustava?

Milanović je osobno jedan od njegovih začetnika! Zar je tolika kratka pamet u Hrvatskoj da se tako brzo zaboravlja koji je bio prvi potez Milanovića kao premijera i njegova ministra pravosuđa Orsata Miljenića, današnjeg njegova šefa kabineta na Pantovčaku? Milanović i Miljenić su jednom odlukom prebrisali javne ovršitelje, piše Zvonimir Despot u Večernjem listu.

Činjenica je da je glavne obrise ovršnog postupka izradila ekipa Ive Sanadera. Tko je bio glavni? Bivši odvjetnik Dražen Bošnjaković, recimo, i Ivan Šuker, i Ivan Šimonović. Oni su radili u interesu građana? Nemojmo se nasmijavati! Bošnjaković je poslije, kao novi-stari ministar pravosuđa imao volje išta posebno mijenjati? Taman posla! Ili sad kao šef saborskog Odbora za pravosuđe? Nemojmo se nadati! Ni HDZ ni SDP nisu promijenili sustav ovrha koji ubija građane godinama! Bitno je da se svi dobro naplate sa strane, od države i Fine do odvjetnika i javnih bilježnika, a građane se tretira kao građane drugoga reda! Ma jasno, dugovi se trebaju plaćati! Plenković to dobro veli. I to nitko ne spori! Ali Plenković dalje ne vidi od svoga nosa. On uopće ne razumije problem, niti ga očito želi razumjeti. Građanima treba omogućiti da taj dug mogu vratiti a da im se do kraja ne uništi egzistencija. Zar je normalno da ovakav sustav ovrha kod nas nema ni jedna druga normalna zemlja u svijetu? Zašto se ne bismo ugledali u Sloveniju, koju svi hvale kako ima odličan sustav ovrha? I da šlag na tortu, koja normalna zemlja ima instituciju kao što je Fina?

Kakav je to sustav ovrha kad te Fina preko noći takoreći sredi i blokira i uzme novac, ili te blokira i drži blokiranog i kamate rastu i rastu, a ti ne možeš ni glavnicu početi otplaćivati jer ti kamate rastu više nego što ih otplaćuješ? Kakav je to sustav ovrha koji je u biti legalizirana pljačka? Kako ne bi bila pljačka kad se vidi tko sve parazitira i zarađuje, i da je sve po zakonu? Ali ne samo to! Kakav je to sustav koji te odmah blokira i uzima novac, a kad se riješiš dugova, taj isti sustav ne odradi posao kako treba? Kakav je to sustav kad građanin nakon otplaćenog duga sam mora ići od šaltera do šaltera i kucati i moliti da mu vrate njegov normalni život? Ne bi li sustav trebao biti jednak i na početku i na kraju ovrhe? Na kraju, koliko je ono HDZ s Plenkovićem opet na vlasti? Prošao je jedan mandat, tu je već drugi, i što su učinili? Ništa! Plenković nonšalantno kaže, sad neka ide kako ide, pa ćemo vidjeti ubuduće što bi i ako bi trebalo nešto mijenjati? Naravno, kako će HDZ ubiti oko sebe sve pijavice na sustavu koji je on uspostavio i koji drži na životu? Ma nije to ni HDZ, to je velika interesna mreža, s velikim novcem u obrtaju. Njima ne padaju na pamet nikakve promjene, samo kozmetika s vremena na vrijeme, da se narodu samo malo baci pijesak u oči!

Na kraju, zašto Hrvatska ne bi po nečemu bila jedinstvena u svijetu? Samo je čudno što nas nisu drugi prekopirali, da tu pamet nismo drugima uspjeli prodati! Jer da je to tako dobar sustav, sigurno bi ga i drugi usvojili. Ovako ostaje samo naš, i tako bolesno nakazan prema svojim građanima, piše Večernji list.

Foto: Damir Senčar/Hina