EKSKLUZIVNO: Škorin vanjskopolitički strateg Stjepo Bartulica. Plenković manipulira, njegova “stabilnost” zapravo je stagnacija

EKSKLUZIVNO: Škorin vanjskopolitički strateg Stjepo Bartulica. Plenković manipulira, njegova “stabilnost” zapravo je stagnacija

Može se slobodno reći da svijet nakon koronavirusa neće nikada biti kao što je bio. Globalizam je pretrpio veliki udarac jer vidimo kako se nacionalne države brzo zatvaraju i oslanjaju na vlastite snage u vrijeme velikih kriza. Europska unija je bitno oslabljena a njeni činovnici u Bruxellesu svaki dan gube na relevantnosti.

Epidemija je razotkrila sve slabosti europskih institucija, a ostaje pitanje kako oporaviti ekonomiju koja je paralizirana zbog izvanrednih mjera nametnutih od strane političara koji su slijedili savjete nekih epidemiologa. Hrvatska nije iznimka i preostaje nam velika neizvjesnost nakon dolazećih parlamentarnih izbora. Nametanje datuma u ljeto ostavlja dojam da Plenković manipulira s ljudima jer želi ponovno osvojiti vlast prije nego što saznamo razmjere štete izazvane njegovim odlukama.

Ovo je još jedan primjer bijega od odgovornosti, a ne preuzimanje odgovornosti u rješavanju gorućih problema. Smatram da odluka o neradnoj nedjelji također služi u manipulativne svrhe jer da im je zaista to pitanje bitno, mogli su davno donijeti novi zakon. Dakle, sve se podređuje uskim stranačkim interesima i kratkotrajnim PR učincima, umjesto da se preuzme odgovornost za nastalo stanje. Naime, prave posljedice ćemo znati tek krajem godine kad saznamo i pravi razmjer ekonomske štete i broj novooboljelih pacijenata od teških bolesti koji nisu na vrijeme liječeni zbog paraliziranog zdravstvenog sustava. Ostaje pitanje tko će odgovarati za to?

Hrvatska se ne može više pouzdavati u europske institucije i tamošnje činovnike da nam rješavaju probleme nego moramo sami pronaći rješenja. Svako oklijevanje će nas koštati, a zbog neprovođenja strukturnih reformi izvjesno je da ćemo se sporije oporaviti u odnosu na druge europske države. Već duže vrijeme slušamo kako je glavni cilj Plenkovićeve vlade „stabilnost“, ali to zapravo znači stagnacija. Stali smo i zaostajemo za usporedivim zemljama. Zato sam uvjeren da dolazi vrijeme velikih političkih promjena. Kao što je izbor američkog predsjednika Trumpa iznenadio mainstream medije i establishment, i Hrvatsku čekaju vrlo neizvjesni izbori.

Facebook Comments