Istarski san: Končar je kupnjom Jakovčića trebao na dar dobiti Uljanik

Istarski san: Končar je kupnjom Jakovčića trebao na dar dobiti Uljanik

Nakon višemjesečne agonije pulskog brodogradilišta Uljanik, za što su tamošnji radnici optužili IDS nazivajući tu stranku lopovima i mafijom, oglasio se u četvrtak Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije poslavši znakovitu poruku nesuđenom strateškom partneru Danku Končaru. Pozvali su Upravu i Nadzorni odbor Uljanika da „odmah, jasno i nedvosmisleno“ kažu da Danko Končar i njegova tvrtka Kermas energija „nisu i ne mogu biti strateški partner“ koji financijski može pratiti restrukturiranje tog pulskog brodogradilišta.

Predsjednica tog sindikata Marica Cvitić je podsjetila da je Končar već javno rekao da nema namjeru ulagati u Uljanik prvih pet do sedam godina te da očekuje od Vlade da snosi teret restrukturiranja. “Uljaniku nije potreban konzultant, njih je i do sada bilo previše. Uljaniku treba partner koji će donijeti svježi novac, a Končar to niti može niti želi“, rekla je čelnica spomenutog sindikata zatraživši od vodstva Uljanika da se javno odrekne Končara jer već i „ptičice na grani znaju da takav program Europska komisija neće prihvatiti“.

Sindikat je s tim jasnim očitovanjem izišao kako bi se konačno prekinulo šurovanje Uprave Uljanika s Končarom koji i nadalje važi za nekakvog strateškog partnera te se time oslobodio prostor za eventualne druge strateške partnere koji su iskazali zainteresiranost za ulazak u pulsko ali i riječko brodogradilište koji su sada pod upravom Uljanika. Koliko je poznato, to su zasad Ukrajinci i Talijani, koji su zatražili i dubinsko snimanje te kompanije kako bi nakon nekoliko tjedana mogli donijeti odluku o eventualnom preuzimanju tih tvrtki.

Ako Uprava i Nadzorni odbor Uljanika ne naprave ovo što sada traži sindikat, onda će postati jasno kako i dalje nastoje igrati s Končarom „ispod stola“ i to na štetu radnika i pulskog Uljanika i riječkog 3. maja, od kojih su mnogi već otišli u inozemstvo, dok oni koji su ostali pregovaraju s Vladom o dobivanju dijela minimalne plaće za studeni. Dok oni proživljavaju teške trenutke sa svojim obiteljima, Uprava Uljanika očito se i dalje drže obveznim čuvati mjesto Končaru ne bi li u toj magli koja se stvara, na kraju ipak, kako sugeriraju sindikati, uspio bez novca i na teret države preuzeti brodogradilište čiji bi značajan dio nekretnina, što nije ni tajio, poslije prenamijenio u turističke svrhe.

Ako pak Uprava i Nadzorni odbor Uljanika jasno kažu da Končar više nije u igri, onda će možda krenuti i proces spašavanja brodogradilišta i u Puli i u Rijeci tako da ih preuzmu zainteresirane strane kompanije. Tada će vjerojatno doći do otrježnjenja i u vodstvu IDS-a koje je s Končarom i njegovim tvrtkama imalo tko zna kakve aranžmane. Koliko je zasad poznato, jednu od financijski isplativijih imao je bivši čelnik i osnivač IDS-a Ivan Jakovčić kojemu je Končar isplatio iznos od 136.089 eura za lobističke usluge njegovoj Afarak grupi.

Jakovčić je novac dobio u vrijeme dok obavlja dužnost zastupnika u Europskom parlamentu, zbog čega su mnogi držali kako je u sukobu interesa, a upada u oči i kako su ti novci isplaćeni prije nego što je sada već bivša Uprava Uljanika odabrala Končara za strateškog partnera. Inače, poznata je Jakovčićeva izjava kako brodogradilište Uljanik treba izmjestiti sa sadašnje lokacije, iz središta Pule uz more, i na tom mjestu napraviti turistički kompleks. Danko Končar je u svom planu za strateško partnerstvo Uljaniku koje je podrazumijevali i izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa koji je trebao niknuti na mjestu današnjeg brodogradilišta.

Nije čudno što je Končar procijenio kako mu je Jakovčić toliko važan da mu je i isplaćivao naknadu za članstvo u Afarak grupi u kojoj ima značajan udjel. Finci su inače kaznili Končara s 80 milijuna eura zbog izbjegavanja propisanog otkupa dionica malih dioničara u tvrtki Afarak. Osim toga, mali dioničari su najavili i kaznene prijave protiv Končara i europarlamentarca Jakovčića zbog sumnje da su izvlačili novac iz tvrtke. Treba li ovome što dodati. Ne. Sve je jasno. I previše. Iako su iz IDS-a i njihovih partnera iz Amsterdamske koalicije krivnju za propast Uljanika pokušavali prebaciti na državu, jasno je tko su glavni krivci. Jednog od njih sada je razotkrio sindikat.