KOMENTAR DRAŽENA ĆURIĆA: Zašto je Ante Sanader nedavno povezivao Milanovića s aferom Janaf i Draganom Kovačevićem

KOMENTAR DRAŽENA ĆURIĆA: Zašto je Ante Sanader nedavno povezivao  Milanovića s aferom Janaf i Draganom Kovačevićem

Doista je malo čudno što je državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek iznenada krenula na Plenkovićeve ministre koje tereti za prilično ozbiljan kriminal. Nekoliko godina sve je to lijepo držala u ladici, a sada se odjednom oslobodila političkog tutorstva pa ide sve do najužeg premijerova kruga. I to je ona ista Zlata Hrvoj-Šipek koja donedavno nije ni pomišljala staviti na dnevni red ni nekog drugorazrednog HDZ-ova političara samo ako je i načula da je u dobrim odnosim s predsjednikom stranke.

Iako mi je u to teško povjerovati, moguće je da su kritike utjecale na državnu odvjetnicu i da je shvatila da će je daljnje nekritičko vezanje uz HDZ, kojemu je do jučer tako predano služila, odvesti u propast i da će kraj svoje karijere dočekati potpuno osramoćena i bez ikakva ugleda u javnosti. Moguće je da želi otići u mirovinu s nekim značajnijim skalpom u borbi protiv korupcije.

Volio bih da je tako, ali bojim se da nije.

Državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek toliko je kompromitirana i toliko vezana uz HDZ da ovo uhićenje ministra, koji je ionako bio teški uteg za premijera, neće bitnije popraviti njezin ugled koji je definitivno izgubila kad je pokušala zaštititi Gabrijelu Žalac.

Prilično je teško povjerovati da se jedna državna činovnica, koja je cijelu svoju karijeru pedantno birokratski dizajnirala, može preko noći osloboditi svih političkih okova i početi raditi onako kako je trebala raditi od prvoga dana. Ponavljam, volio bih da je tako, ali mi živimo u Hrvatskoj.

Ako se državna odvjetnica nije do kraja emancipirala od stranke koja ju je dovela na sadašnju poziciju, što se onda dogodilo?

Kako u svim dosadašnjim uhićenjima uvijek postoji nekakva ekvidistanca i rad po onoj biblijskoj „Oko za oko, zub za zub”, pa na jednog HDZ-ovca obvezno dođe i netko iz oporbe, možda je sve ovo uvertira za malo snažniji napad Državnog odvjetništva na oporbu u koju se, dakako, ubraja i predsjednik Zoran Milanović.

Svakako treba spomenuti da je prije nekoliko tjedana politički tajnik HDZ-a Ante Sanader javno prozvao Milanovića i povezao ga s nekim mutnim poslovima s Janafom još dok je na njegovu čelu bio Dragan Kovačević.

„Što se dogodilo u aferi Janaf poslije ‘jedenja ostataka hrane’? Što je s dva milijuna kuna zarađenih od konzultantskih poslova?” pitao je Sanader koji to sigurno nije iznio u javnost bez Plenkovićeve suglasnosti.

I uopće te navodne bliske veze Dragana Kovačevića i Zorana Milanovića nikada nisu do kraja razjašnjene, a uvijek su se nekako stidljivo otvarale i propitkivale kada su u probleme sa zakonom došli viđeniji HDZ-ovci.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se stvari razvijati. Andrej Plenković bi dao sve svoje ministre za jednu ozbiljnu kompromitaciju svog najvećeg neprijatelja Zorana Milanovića. Plenković je danas otišao predaleko u kritici Državnog odvjetništva, ali ne bih rekao da je izgledao kao netko tko je smrtno zabrinut i posve iznenađen. Naivan je svatko tko misli da će HDZ dopustiti da se samo njegovi ministri „valjaju u remetinečkom blatu”.