Njemački zastupnik o AfD-u: Desničari će srušiti Europsku uniju kao što su srušili Jugoslaviju

Njemački zastupnik o AfD-u: Desničari će srušiti Europsku uniju kao što su srušili Jugoslaviju

Josip Juratović, njemački zastupnik SPD-a u Saveznom parlamentu komentirao je rast popularnosti “Alternative ze Njemačku”, desne stranke koja se oštro protivi masovnoj imigraciji. Juratović AfD vidi kao populiste i zagovornike autokracije, te Europi predviđa istu sudbinu kakvu je imala Jugoslavija, nakon što su demokratski izabrani čelnici preuzeli vlast, prenosi Večernji list.

Smatra da je nužno vratiti građanima povjerenje u politički establišment. Rekao je i da ga zabrinjava, s obzirom na to da su izbori bili na dan obilježavanja početka Drugog svjetskog rata, činjenica da su Nijemci izgubili “senzibilitet prema vlastitoj povijesti.”

– AfD nije alternativa za Njemačku, kako se naziva, nego alternativa demokratskom poretku jer njihova politika ignorira ustavni poredak sustava demokratskih vrijednosti Njemačke i zasniva svoju politiku na principu zavisti, podjele društva i traženje krivca kod drugih za sve nelagode u društvu. Takva politika razara društvo u Njemačkoj i u Europi te ozbiljno mislim da je svaki glas AfD-u glas za rat i raspad Europske unije. Na žalost to se ne uočava samo u Njemačkoj već je novi trend širom Europe,” kazao je Juratović, optužujući AfD i slične stranke da žele ukinuti osnovne građanske slobode.

Svaki drugi stranac u Njemačkoj podržava AfD

“Da je to tako, najbolje pokazuju primjeri u Europskoj uniji gdje takve stranke imaju vlast, kao što su takozvane višegradske države u kojima sloboda mišljenja, odnosno sloboda medija te neovisno sudstvo gotovo da ne postoje. To su indikatori za nove diktature, odnosno autokratski sustav. Interesantno istraživanje pokazalo je da čak 44 posto istočnih Nijemaca smatra da je diktatura bolja od demokracije.

“Još veći apsurd”, smatra Juratović, “pokazalo je istraživanje da svaki drugi stranac u Njemačkoj podržava AfD jer je mišljenja da Njemačka ne bi trebala primiti izbjeglice, a i sami su stranci i prošli torturu politike AfD-a”.

Narod nema izbor

Do toga je dovela, smatra, Angela Merkel, sa svojom politikom velikih koalicija. Umjesto polarizacije konzervativno – progresivno. sada imamo, smatra Juratović, novu polarizaciju u društvu između onih koji teže demokraciji koja se zasniva na traženju kompromisa te time jača mir u društvu i onih koji teže vođama nacionalautokratskog tipa kao što su na primjer Putin, Erdoğan, Trump, Kaczyński ili Orbán.

– Zato je nužno da se ponovno stvori mogućnost biranja između konzervativnih i progresivnih stranaka na temelju društveno relevantnih tema kao što su odgovori na pitanja zapošljavanja mladih u budućnosti, demografski razvoj, socijalno zbrinjavanje, obrazovanje, zdravstvo, ekologija i da se jasno vidi gdje su razlike pojedinih stranaka po tim pitanjima, odnosno da se društvo u te rasprave uključi umjesto da za svaku teškoću traži krivca u strancima – nastavlja.

– Ozbiljno sam zabrinut novim političkim trendom ne samo u Njemačkoj već i u cijeloj Europi i mislim da, ako demokratskim snagama ne uspije vratiti povjerenje u demokratski sustav vrijednosti i rješavanje društvenih interesa na principu kompromisa, da će Europa doživjeti sudbinu bivše Jugoslavije.

Već kod izbora predsjedavajućeg komisije EU Njemačka i Francuska morale su pokleknuti pred “autokratima” višegradskih država – kazao je Josip Juratović

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina