Mrak taktika Anke Mrak Taritaš: Optužuje druge, a prešućuje napuhavanje cijena u Gunji, neplaćene dugove i svoje uhljebničke poslove

Mrak taktika Anke Mrak Taritaš: Optužuje druge, a prešućuje napuhavanje cijena u Gunji, neplaćene dugove i svoje uhljebničke poslove

Anka Mrak Taritaš, čelnica stranke Građansko-liberalnog saveza i neformalna liderica Amsterdamske koalicije, kojoj su inače puna usta pravednosti i borbe protiv korupcije, upala je u neugodnu situaciju. Otkriveno je da je kao ministrica graditeljstva u vladi Zorana Milanovića sama sebe imenovala predsjednicom ispitnog povjerenstva za polaganje stručnog ispita za područje arhitekture i tako si priskrbila dodatni honorar koji nije prijavila u imovinskoj kartici.

Tijekom tri godine, koliko je taj angažman trajao, dobila je oko 40 tisuća kuna neto, odnosno, skoro 80 tisuću kuna bruto. To su najvjerojatnije otkrili njene bivše kolege iz HNS-a te je nakon prikupljanja dokumentacije i prijavljena Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Nakon što je u početku minimizirala taj slučaj, Mrak Taritaš se u ponedjeljak navečer preko Facebooka ispričala hrvatskoj javnosti.

Napisala je da preuzima odgovornost za taj propust, dostavit će potrebnu dokumentaciju i poštivati svaku odluku koje donese spomenuto Povjerenstvo. Na kraju je dodala da joj je „žao da oni koji su ovaj previd uočili nisu odmah reagirali nego su prigodno čekali “pune tri godine od prestanka mog mandata i to sada koriste za osobnu diskvalifikaciju“. Ta poruka je očito upućena HNS-u, njenoj bivšoj stranci, koje sada drži to ministarsvo kojem je ona bila na čelu dok se događao taj „propust“.

Istini za volju, u odnosu na ono što se glede kriminala i korupcije događa u državi, ovo što si je priskrbila Mrak Taritaš i nije tako veliki iznos. Problem je, međutim, u tome što je pritom prekršila pravilo po kojem ministri nisu angažirani ni kao predsjednici ni kao ispitivači u tom povjerenstvu, a za što se dobiva novčana naknada. Nikada do tada se to nije dogodilo, a nije ni nakon nje.

Čudno je da sadašnjoj čelnici GLAS-a nije bilo nimalo dvojbeno potpisivati sama sebi imenovanje i slijedom toga isplaćivati si dodatne honorare. Ako joj pak to nije bilo sporno, zašto onda te honorare koje je dobivala nije prijavila u imovinskoj kartici? Očito joj je ipak bilo neugodno te je vjerojatno mislila da će sve proći neprimjećeno. Sada se pak pravda da je u to povjerenstvo najprije došla kao zamjenica ministra Ivana Vrdoljaka koji ju je, uz druge tamo imenovao te da je potom ostala u tom tijeli radi „kontinuiteta rada u istom sastavu“.

Nadati se je da će bivša ministrica sve to razjasniti pred Povjerenstvom kako se u vezi s tim ne bi vukli nikakvi repovi. To je, za pretpostaviti je, i za nju jako važno jer kao prvo ime Amsterdamske koalicije ulazi u kampanju za izbore za Europski parlament s velikim očekivanjima. Možda bi polučila bolje rezultate da ne pristupa selektivno načelima za koje se zalaže u politici.

Tako su joj puna usta prozivki na račun političkih konkurenata. Tako je svojedobno tražila od Milana Bandića da objasni zašto je 62 puta išao u Rim i prijavila ga DORH-u. U jednom od zadnjih intervjua vladavinu HDZ-a ocijenila je „nepoštenom i podmuklom“. Svoje bivše kolege iz HNS-a opisuje kao prevrtljivce koji su napravili zaokret za 180 stupnjeva. S dobrim dijelom njenih kritika možemo se i složiti.

Međutim, kada su u pitanju njeni politički partneri, onda ima druge aršine. Tako je nedavno na jednom skupu u Puli govorila o propasti Uljanika čiji su radnici u nekoliko navrata izlazili na ulicu s transparentima „IDS lopovi“ i „IDS mafija“. Mrak Taritaš je, međutim, u kontekstu odgovornih za to brodogradilište spomenula samo državu, dok o ulozi IDS-a, njenog partnera u Amsterdamskoj koaliciji, nije zucnula ni riječ. A upravo zbog uloge IDS-a i Ivana Jakovčića u toj priči jedna stranka je ranije otkazala svoje sudjelovanje u tom savezu.

Možda joj se i tada dogodio, kako voli reći, previd, ali kako bi se onda mogle nazvati sve nejasnoće i prigovori oko obnove Gunje i drugih naselja nakon katastrofalne poplave koju je vodilo njeno ministarstvo, a oko čega se i danas vode brojne polemike. Prije svega u vezi s cjenikom nekih obavljenih radova i ugrađenih elemenata. U tom kontekstu mora se spomenuti i slučaj građevinske tvrtke koja je sudjelovala i u obnovi Gunje, a obnavljala je i stan njenog supruga, pa ih je dugo povlačila po medijima zbog navodnog duga od 650 tisuća kuna.

Naknadno je to riješeno, ali repovi su ostali, kao što će i nakon odluke Povjerenstva, bez obzira kakva bila, ostati sumnja da je Mrak Taritaš trebala i morala postupiti drukčije. Čelnica GLAS-a glasna je, proziva druge i to je dobro. Problem je što zatvara oči pred sličnim ili istim stvarima kada je riječ o njoj samoj i njenom političkom dvorištu.

 

Foto: Tomislav Pavlek/Hina