Nepoznato o poznatom. Jadranski nogometni rivali i finalisti Kupa imaju brojne zajedničke poveznice

Nepoznato o poznatom. Jadranski nogometni rivali i finalisti Kupa imaju brojne zajedničke poveznice

Protivnici u sutrašnjem finalu Kupa Hajduk i Rijeka stari su rivali, Jadranski derbi već tradicionalno mnogo je više od obične utakmice, piše Slobodna Dalmacija.

Međutim, osim mnoštva igrača i trenera koji su branili boje oba kluba, od Joze Matošića i barba Luke Kaliterne do Josipa Eleza, ako zagrebemo malo dublje u prošlost, mnogo je još poveznica ova dva kluba. Pa čak i onih koji se tiču samih početaka Rijeke odnosno njene Armade. Naime, Rijeka je svojevremeno osnovana u bifeu Split, a premijeru je imala protiv Hajduka. Dok se Armada rodila na susretu s Hajdukom, ali su se navijači Rijeke nekada sami nazivali Torcidom! 

Poznato je kako je 1946. godine osnovan klub Kvarner, preteča današnje Rijeke (od 1954. godine nosi to ime), makar odnedavno klub s Rujevice kao svoju godinu osnutka vodi ipak 1906. godinu, a kao preteču Club Sportivo Olimpia. Riječ je o špranci koja neodoljivo podsjeća na Dinamo, u što ovom prilikom uopće nećemo ni ulaziti. No, manje je poznato kako je Kvarner osnovan te 1946. u – bifeu Split. A prva utakmica koju je tadašnji Kvarner odigrao bila je protiv – Hajduka.

– Krajem srpnja na neslužbenom sastanku u bifeu Split u današnjoj Barčićevoj ulici, Edo Radetti, Renato Tich, Ettore Mazzieri i Drago Harapin došli su na ideju o osnivanju jakog nogometnog kluba u Rijeci, koja je nekoliko dana kasnije u sjedištu tadašnje SOFK-e provedena u djelo. Na prijedlog Ettorea Mazzierija 29. srpnja 1946. godine osnovan je klub koji je nazvan Kvarner. Prvu službenu utakmicu Kvarner je odigrao 1. kolovoza i pred šest tisuća gledatelja svladao Hajduk 2:0 – piše između ostalog na službenoj internetskoj stranici Rijeke.

Poznato je i kako je navijačka skupina koja prati Rijeku Armada premijeru imala na utakmici s Hajdukom. Bilo je to ono već opjevano finale Kupa 1987. godine u Beogradu. Te godine, na tom susretu rodila se i službeno Armada. Na stadionu JNA je slavio Hajduk nakon boljeg izvođenja kaznenih udaraca. Bilo je 1:1 nakon 90 odnosno 120 minuta igre, a tada je Hajdukov junak bio vratar Zoran Rambo Varvodić i Splićani su rezultatom 9:8 došli do trofeja.

No, manje je poznato kako je već ranije bilo pokušaja organiziranja navijača Rijeke. Prema dostupnim podacima 1964. bio je osnovan Klub navijača Rijeke, a neslužbeno ime Torcida za riječke navijače pojavilo se 1970. godine kada ga novinari, navijači povezuju sa značenjem riječi veselje, fešta. Kao što je davne 1950. i splitska Torcida preuzela ime, ali od brazilskih navijača, nakon što su snimke ludih tamošnjih ultrasa obišle svijet. Splitska Torcida po kojoj su se navijači Rijeke neslužbeno u tim svojim prapočecima nazivali postala je kasnije najveći rival Rijekinoj Armadi. Zanimljivo, i preteča Osijekove Kohorte nekada se zvala Osijek Torcida.

Foto: Hina