Ruska ucjena – Traže ukidanje sankcija, a zauzvrat će deblokirati ukrajinski izvoz žitarica preko crnomorskih luka

Ruska ucjena – Traže ukidanje sankcija, a zauzvrat će deblokirati ukrajinski izvoz žitarica preko crnomorskih luka

Visoki ruski diplomat zatražio je u srijedu ukidanje sankcija protiv Moskve kao preduvjet da se izbjegne svjetska prehrambena kriza zbog blokade izvoza ukrajinskih žitarica, donosi HRT.

– Rješenje prehrambenog problema ide kroz kolektivni pristup, uključujući prije svega ukidanje sankcija uvedenih na ruski izvoz i financijske transakcije, rekao je pomoćnik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko.

Naglasio je da je to preduvjet, kako je javila agencija Interfax, da Rusija omogući humanitarni koridor za brodove s hranom koji bi krenuli iz Ukrajine.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih proizvođača i izvoznika žitarica.

Ali sukob je poremetio ukrajinsku poljoprivrednu proizvodnju, a Kijev i zapad optužuju Rusiju da sprečava izvoz putem crnomorskih luka i tako izaziva globalnu prehrambenu krizu.

Ukrajinske crnomorske luke blokirane su otkad je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače, a više od 20 milijuna tona žitarica nalazi se u silosima u zemlji.

Uspostavljanje koridora “također uključuje i da Ukrajina razminira sve luke gdje su brodovi usidreni”, dodao je Rudenko.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za postavljanje mina u Crnom moru.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u utorak da Rusija koristi opskrbu hranom kao oružje, s globalnim reperkusijama.

U najnovijem izvješću britanskog ministarstva obrane kaže se da ruska blokada ključnih luka na Crnom moru znači da se i dalje veće količine žitarica ne mogu izvesti što bi moglo dovesti do dodatnog porasta cijena hrane.

U Odesi primjerice nije bilo značajnije trgovačke pomorske aktivnosti od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajinski pokušaji izvoza kopnenim putem ne mogu zamijeniti izgubljen pomorski kapacitet, kaže se u izvješću.

Foto: Hina