Ništa od Bostonskog maratona za one koji dolaze iz Rusije i Bjelorusije. Zabranjene i zastave tih zemalja

Ništa od Bostonskog maratona za one koji dolaze iz Rusije i Bjelorusije. Zabranjene i zastave tih zemalja

BOSTON  Trkači iz Rusije ili Bjelorusije neće smjeti sudjelovati na Bostonskom maratonu 18. travnja zbog invazije na Ukrajinu, objavili su u srijedu organizatori, prenosi Novi list.

Ova zabrana odnosi se na maratonce koji žive u Rusiji ili Bjelorusiji, dok će iseljenici ruskog ili bjeloruskog podrijetla moći sudjelovati u utrci pod uvjetom da ne nose boje svoje zemlje podrijetla, priopćeno je iz Bostonskog atletskog saveza.

“Vjerujemo da je trčanje globalni sport i kao takvi moramo učiniti sve što možemo da pokažemo svoju podršku narodu Ukrajine”, rekao je izvršni direktor Bostonskog atletskog saveza Tom Grilk, dodajući da su organizatori “užasnuti i ogorčeni” zbog izvješća i slike koje pokazuju što se događa u Ukrajini.

Bostonski maraton, otkazan 2020., a potom održan u listopadu 2021. s manjim brojem sudionika od normalnog zbog pandemije Covid-19, ove se godine vraća svom uobičajenom rasporedu i formatu.

U priopćenju se ne navodi koliko je ruskih ili bjeloruskih sportaša prijavljeno ove godine. U 2019.godine, 59 od više od 30.000 trkača koji su sudjelovali u utrci bili su iz Rusije i Bjelorusije.

Rusija je izopćena iz svjetskog sporta otkako su ruske trupe napale Ukrajinu 24. veljače. Nogometna upravljačka tijela FIFA i UEFA suspendirali su Rusiju iz svih međunarodnih natjecanja, uključujući Svjetsko prvenstvo, dok je nekoliko organizacija poput Formule 1 otkazalo sportske događaje zakazane u Rusiji.

Foto: