Milo Đukanović je još jednom pokazo da je pravi “crnogorski car”: Na vlasti je od 1991. godine

Milo Đukanović je još jednom pokazo da je pravi “crnogorski car”: Na vlasti je od 1991. godine

Aktualni crnogorski predsjednik Milo Đukanović ponovno je u subotu izabran za predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), najjače političke stranke u Crnoj Gor.

Đukanović je na osmom kongresu stranke bio jedini kandidat za predsjednika dok je aktualni premijer Duško Marković ponovo izabran za zamjenika predsjednika DPS-a.

U svom govoru Milo Đukanović kazao je da je DPS politička snaga koja je osmišljeno mijenjala Crnu Goru, kako je kazao, uvijek na bolje. „Slijedili smo beskompromisnu viziju u koju su utkani svi najvažniji nacionalni interesi – od očuvanja mira, stabilnosti, multietničkog sklada, europskih i euroatlantskih integracija – bez uzmaka pred brojnim preprekama“, rekao je Đukanović.

Đukanović je, govoreći o crnogorskoj težnji članstvu u Europskoj Uniji, rekao da Bruxelles afirmira politiku proširenja, ali da je ona voljom važnijih centara političke moći suštinski zaustavljena ili prolongirana na duži rok.

„Članstvo u EU ostaje naš strateški cilj, iako neće zavisiti od naše političke volje i reformi“, rekao je Đukanović.

Citirajući Nelsona Mendelu, koji je rekao “Uvijek izgleda nemoguće, dok se ne uradi”, Đukanović je ocijenio da ta čuvena rečenica kao da se odnosila na Crnu Goru, javlja tportal.

“U vrtlogu 90-ih, usprkos zavedenosti emocijom jugoslavenstva, suočeni s izborom između rata i mira, odabrali smo mir i suživot svih vjera i nacija, i uspjeli da obranimo tu vrijednost, što nikome nije pošlo za rukom”, rekao je Đukanović. Milo Đukanović je na vlastu u Crnoj Gor jošod 1991. godine i  trenutno je najdugovječniji vladar u  Europi.

Svečanom dijelu kongresa DPS-a prisustvovalo je oko tri tisuće ljudi, članovi DPS-a iz čitave Crne Gore i gosti iz zemlje i inozemstva. Ovacijama je dočekan premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, a među uzvanicama su bili i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije, Rasim Ljajić, predsjednik Srpskog pokreta obnove, Vuk Drašković, te potpredsjednik Partije demokratskog progresa BiH, Slaviša Marković.

Uoči kongresa DPS-a u Podgorici su se susreli premijeri Crne Gore i Sjeverne Makedonije Duško Marković i Zoran Zaev, koji su ocijenili da „puna integracija dvije države u Europsku uniju nema alternativu“.

„Dvojica premijera očekuju da će proces unutarnje konsolidacije EU i razmatranje novih modaliteta procesa pregovora odvijati što prije, kako bi Zapadni Balkan mogao dinamičnije da napreduje na putu ka Uniji“, priopćeno je iz crnogorske vlade.

Foto: Hina/FENA