Oglasila se Hrvatska bratska zajednica o “slučaju Škoro”: Zašto predsjednički kandidat može biti zadovoljan

Oglasila se Hrvatska bratska zajednica o “slučaju Škoro”: Zašto predsjednički kandidat može biti zadovoljan

Bivši glavni državni odvjetnik i predsjednik Vrhovnog suda te bivši predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost Krunislav Olujić je prije dva mjeseca gostujući  na N1 televiziji žestoko napao Miroslava Škoru.

Spominjao je navodnu Škorinu ulogu u Savezu socijalističke omladine, ulogu u Koaliciji narodnog sporazuma, ali i samim počecima rata. Olujić je također znakovito spomenuo i navodno protivljenje čelnika Hrvatske bratske zajednice (HBZ) Bernarda Luketicha imenovanju Škore za konzula u SAD-u.

“U vrijeme kad je Škoro pokušavao doći na poziciju konzula u Pittsburghu ili Clevelandu došle su negativne reakcije Hrvata iz Amerike i Kanade. Negodovali su Bernard Luketich, predsjednik Hrvatske bratske zajednice u SAD-u i još neke osobe kojima Škoro bio vrlo upitan.

Bili su nezadovoljni njegovim nastupima na Radio Pittsburghu ili nekim restoranima čudne provenijencije, a s obzirom na začudno podrijetlo osobe iz njegova miljea, nisu ga željeli za počasnog konzula. Hrvati Kanade i Hrvati Amerike itekako bi reagirali da je poslan u SAD.

To su pitanja na koje Škoro mora odgovoriti, a to su pitanja koja Škoro očito skriva”, rekao je Olujić u razgovoru za N1 televiziju i dodao kako postoje i ‘neke druge stvari’.

Portal Direktno je zbog toga odlučio kontaktirati vodstvo Hrvatske bratske zajednice o tome koga će podržati na predstojećim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, ali i tome imaju li saznanja o stavu pokojnog im čelnika Luketicha o Škorinom imenovanju.

U ime Hrvatske bratske zajednice odgovorio glavni potpredsjednik HBZ-a te dugogodišnji istaknuti čelnik Franjo Bertović.

“Jedno od pravila HBZ-a je da se političke i druge stvari ne raspravljaju na sjednicama koje nemaju ništa zajedničkog s našim poslovanjem.

U svezi s time mi ne možemo i nećemo komentirati dolazeće predsjedničke izbore. Mislim da će narod Republike Hrvatske odabrati i izabrati najbolje, a mi ćemo ih kao takove prihvatiti. Demokracija se na tome i temelji.

Kad nam netko od predstavnika mjesta, gradova, županija, Sabora i Republike Hrvatske ovdje dođe u posjetu, mi ga primamo kao dragog gosta i zastupnika tog naroda, koji ga je izabrao na tu dužnost”, odgovorio nam je Bertović.

Na pitanje o stavu bivšeg vodstva o Škori početkom 90-ih Bertović odgovara: “O navodnim izvješćima medija o  Miroslavu Škori i Zajednici na čelu s pok. predsjednikom Bernardom M. Luketichem nemamo nikakvih saznanja.  Ne vjerujemo da je tu bilo negodovanja prema bilo kome jer iz više navedenog s time se nismo bavili, a niti odlučivali o imenovanju zastupnika RH”.

Foto: Hina