Nijemci prosvjeduju protiv “korona diktature”: “Najveća teorija zavjere je korona-pandemija”

Nijemci prosvjeduju protiv “korona diktature”: “Najveća teorija zavjere je korona-pandemija”

U Berlinu je u subotu pod sloganom “Dan slobode” oko 17.000 ljudi sudjelovalo na prosvjedima protiv mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Transparentima s porukama poput “Najveća teorija zavjere je korona-pandemija” ili “Kraj pandemije je dan slobode” tisuće prosvjednika je tražilo ukidanje mjera borbe protiv širenja zaraze poput poštivanja razmaka ili nošenja maski, piše Jutarnji list.

Pritom se prosvjednici, usprkos porastu broja novih slučajeva zaraze u Njemačkoj posljednjih dana, nisu pridržavali mjera borbe protiv širenja zaraze.

Prosvjed je prekinut nakon što je policija podigla prijavu protiv organizatora zbog nepridržavanja epidemioloških mjera.

Nekoliko političara je iskazalo nerazumijevanje za održavanje prosvjeda i ukazalo na trenutnu nepovoljnu epidemiološku situaciju u Njemačkoj.

“Tisuće Covid-idiota slave u Berlinu kao drugi val: bez maski, bez razmaka. Oni ne samo da time ugrožavaju naše zdravlje nego i naše uspjehe u borbi protiv pandemije, a time i borbe za ponovno oživljavanje gospodarstva, obrazovanja i društva uopće. Potpuno neodgovorno”, poručila je preko Twittera Saskia Esken, predsjednica vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

Demokršćanski političar iz savezne pokrajine Brandenburg Jan Redmann je ukazao na neodgovorno ponašanje prosvjednika u trenutku kada državni epidemiološki institut Robert Koch upozorava na porast broja zaraženih u Njemačkoj i opasnost od drugog vala pandemije.

Foto: Felipe Trueba/EPA/Hina