Kina se otvoreno priprema za rat: Što na to kažu Amerikanci

Kina se otvoreno priprema za rat: Što na to kažu Amerikanci

Kineski predsjednik Xi Jingpin pozvao je vojsku da ”svu energiju i misli usmjere na pripremu za rat” tijekom posjeta vojnoj bazi u južnoj provinciji Guangdong, prenosi CNN.

Tijekom inspekcije vojnih postrojbi Kine pod nazivom People’s Liberation Army Marine Corps u gradu Chaozhou, kineska novinska agencija prenosi da je predsjednik Jinping poručio postrojbama da budu u ”stanju visoke pripravnosti” te da budu ”apsolutno odani, čisti i pouzdani”, javlja RTL.

Povod posjetu kineskog predsjednika bio je govor u svrhu obilježavanja 40. godišnjice od osnivanja posebne ekonomske zone Shenzhen. Posebna zona osnovana je 1980. godine kako bi se privukli strani investitori te je imala važnu ulogu u tome da Kina postane druga najveća ekonomija na svijetu.

Napetosti između SAD-a i Kine su na vrhuncu, a u prilog tome idu neslaganja oko Tajvana kao i tvrdnje američkog vodstva da je Kina kriva za širenje novog koronavirusa. Naime, Bijela kuća obavijestila je američki Kongres da planira prodati napredno oružje Tajvanu, uključujući i napredni raketni sustav (M142 HIMARS).

Unatoč nezadovoljstvu kineskih vlasti, odnosi između Washingtona i Taipeia postali su jači za vrijeme Trumpove administracije. U kolovozu, američki ministar zdravstva Alex Azar postao je najviši službenik SAD-a koji je posjetio Tajvan. Kao odgovor na to, Kina je povećala broj vojnih vježbi oko Tajvana.

Američki ministar obrane Mark Esper u rujnu je izjavio da Kina ne može konkurirati moći američke mornarice te je Peking optužio za ”zlokobni utjecaj”.

Foto: Roman Pilipey/EPA/Hina