Je li terorist, koji je odrubio glavu profesoru, imao pomagače: Uhićeno čak 11 osoba

Je li terorist, koji je odrubio glavu profesoru, imao pomagače: Uhićeno čak 11 osoba

Održavaju se skupovi diljem Francuske u znak podrške Samuelu Patyju, nastavniku povijesti kojemu je napadač odrubio glavu nedugo nakon što je učenicima pokazao karikature proroka Muhameda.

Veliki pljesak odjeknuo je na Place de la Republique u središtu Pariza, a okupljeni su nosili transparent “Je suis enseignant” (ja sam učitelj). Policajci su u petak ustrijelili Abdoulakha A. koji je odrugio glavu  47-godišnjeg Samuela Patyja blizu škole u kojoj je radio, javlja N1.

Uhićena je 11. osoba u sklopu istrage, ali nisu objavljeni detalji uhićenja. Četiri bliska rođaka napadača privedena su nedugo nakon ubojstva. Još šestero ih je zadržano u subotu, uključujući oca učenika te škole i propovjednika kojeg su francuski mediji opisali kao radikalnog islamista.

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je napad imao sva obilježja “islamističkog terorističkog napada” i da je učitelj ubijen jer je “poučavao o slobodi izražavanja”.

Place de la Republique u Parizu prepun je ljudi koji su se okupili u znak podrške Patyju. Nakon minute šutnje otpjevana je francuska himna Marseljeza.

Slični skupovi održani su u Lyonu, Toulouseu, Strasbourgu, Marseilleu, Bordeauxu i drugim gradovima.

Foto: Yoan Valat/EPA/Hina