DOBIO MIG IZ SAD-a: Je li Biden dao zeleno svjetlo Trudeau da upotrijebi silu protiv “Konvoja slobode”?

DOBIO MIG IZ SAD-a: Je li Biden dao zeleno svjetlo Trudeau da upotrijebi silu protiv “Konvoja slobode”?

Američki dužnosnici pozvali su kanadsku vladu da iskoristi svoje savezne ovlasti kako bi prekinula blokadu kamiondžija koji prosvjeduju protiv Covid mjera i obaveznog cijepljenja.

Predsjednika Joe Biden redovito izvještavaju o prosvjedima koji su pogodili Ottawu i granični prijelaz kroz koji se odvija četvrtina američko-kanadske trgovine.

Proizvođači automobila i lokalne vlasti traže prekid blokade mosta Ambasador, javlja BBC.

Sud u Ontariju onemogućio je prosvjednicima pristup online donacijama.

Vozači kamiona su prikupili više od 8 milijuna dolara (10 milijuna kanadskih dolara 5,9 milijuna funti) putem internetske platforme GiveSendGo, nakon što su izbačeni s GoFundMe-a zbog navodnog kršenja njegove politike o uznemiravanju.

U priopćenju premijera Ontarija Douga Forda, čiji je ured slijedio naredbu, kaže se da ona “obvezuje sve strane koje posjeduju ili kontroliraju ove donacije”.

U četvrtak su američki ministri domovinske sigurnosti i prometa razgovarali sa svojim kanadskim kolegama “pozivajući ih da iskoriste savezne ovlasti za rješavanje ove situacije na našoj zajedničkoj granici i nudeći punu podršku naših odjela za domovinsku sigurnost i promet”, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

“Načelno smo usredotočeni na rješavanje blokade na mostu Ambasador, kao i na drugim ulaznim lukama”, dodao je dužnosnik.

Foto: Hina