Dramatična objava legendarnog zapovjednika Azova Denisa Prokopenka: Situacija je izuzetno teška

Dramatična objava legendarnog zapovjednika Azova Denisa Prokopenka: Situacija je izuzetno teška

Ukrajinske snage u čeličani Azovstalj u Mariupolju vodile su u srijedu “teške krvave bitke” protiv ruskih vojnika, izjavio je zapovjednik krajnje desne pukovnije Azov.

“Ponosan sam na svoje vojnike koji ulažu nadljudske napore da obuzdaju pritisak neprijatelja…situacija je izuzetno teška”, rekao je zapovjednik Azova Denis Prokopenko u kratkoj video poruci objavljenoj na Telegramu, javlja N1.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je pozvao glavnog tajnika UN-a da pomogne spasiti ljude iz opkoljene čeličane Azovstalj.

“Ugroženi su životi ljudi koji su ondje ostali. Nama je svaki život važan. Molimo vas pomozite da ih spasimo”, stoji u izjavi ukrajinskog predsjednika upućenoj glavnome tajniku UN-a Antoniju Guterresu.

Rusija je u srijedu navečer objavila da će njezine snage prekinuti vatru na čeličanu Azovstalj u Mariupolju i otvoriti humanitarni koridor tijekom tri dana od četvrtka radi evakuacije civila.

Ruske snage ušle su u područje čeličane Azovstalj u Mariupolju, rekao je predsjednik klub zastupnika ukrajinske vladajuće stranke David Arahamija u srijedu navečer za Radio slobodna Europa/Radio Liberty.

“Pokušaji zauzeća čeličane nastavljaju se drugi dan. Ruske snage već su na području Azovstalja”, citira RFE/RL zastupnika Arahamiju. Dodao je da je u srijedu navečer ukrajinska vlada u kontaktu s ukrajinskim braniteljima u tvornici.

Ranije u srijedu gradonačelnik Vadim Bojčenko rekao je na nacionalnoj televiziji da je izgubljen kontakt s ukrajinskim borcima koji su još u čeličani te da je više od 30 djece među onima koji čekaju evakuaciju iz tvornice.

Ranije u srijedu gradonačelnik Mariupolja rekao je da se vode teške borbe u području čeličane Azovstalj gdje se nalaze posljednji branitelji i civili.

Od početka invazije 24. veljače ruska vojska gađa lučki grad Marupolj na Azovskom moru nastojeći odsjeći Ukrajinu od Crnog mora i povezati teritorij pod ruskom kontrolom na jugu i istoku. Dijelove istočnih regija Donjecka i Luganska držali su separatisti koje podržava Rusija prije nego što je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju 24. veljače.

Prema riječima gradonačelnika Mariupolja Vadima Bojčenka, u čeličani je ostalo više od 200 civila, a u gradu ih je 100.000.

Kao što je poznato obranu Azova vodi 31-godišnji potpukovnik Denis Prokopenkokoji ima nevjerojatnu biografiju.


Malo je poznato da je Denis Prokopenko zapravo etnički Finac iz pokrajine Karelije koja se nalazi u Rusiji. Njegov djed bio je jedini član njegove obitelji koji je preživio služeći u finskim obrambenim snagama kada je Sovjetski Savez napao Finsku u rusko-finskom zimskom ratu 1939.-1940.


Slijedom toga, mladi Prokopenko danas svoju borbu za obranu Ukrajine i Mariupolja od ruskog agresora smatra osobnom stvari, usko isprepletenom s njegovom vlastitom obiteljskom poviješću.
Prokopenko je diplomirao na Odsjeku za germansku filologiju na Kijevskom nacionalnom lingvističkom sveučilištu, gdje je stekao diplomu engleskog jezika.Bavio se i sportom, a bio je i jedan od oduševljenih nogometnih navijača (poznatih kao “ultras”) nogometnog kluba Dinamo Kijev.

Ukrajinskim oružanim snagama pridružio se još 2014. godine.
Prokopenko je također poznat kao Redis stari nadimak nogometnih navijača koji je postao njegov vojni nadimak. Njegovi podređeni neformalno mu se obraćaju s “Brate Redis” ili “Comrade Redis”.


Za njega se veže i kontroverza kada je kao tijekom jedne svečanosti 2019. na Hreščatiku u Kijevu bio jedini vojnik koji je odbio pozdraviti Zelenskoga vojnim pozdravom. Javnim iskazivanjem prkosa koji su neki protumačili kao prosvjed protiv predsjednika za kojeg je sumnjao da gaji proruske simpatije.

Ni Prokopenko ni vodstvo Azova nisu službeno komentirali kontroverzu, a neki unutar vojne postrojbe osporili su tvrdnje da je postojao politički podtekst u njegovim postupcima. U odgovoru na upite novinara, izvor u zapovjedništvu Azova tada je objavio neslužbenu izjavu u kojoj napominje da propisi obvezuju vojno osoblje da pozdravlja kolege vojnike u vojnom lancu zapovijedanja, ali ne i civilne političare – pa stoga iz istog razloga ni vojnici nisu pozdravljali bivšeg predsjednika Petra Porošenko kada je posjetio položaje Azova na fronti.