Francuzi prosvjeduju protiv obveznog cijepljenja: Macron nije vladar našeg tijela

Francuzi prosvjeduju protiv obveznog cijepljenja: Macron nije vladar našeg tijela

Više od stotinu tisuća ljudi širom Francuske u subotu navečer je prosvjedovalo protiv plana francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se obvezno cijepe zdravstveni radnici te da covid certifikat bude ulaznica za mjesta poput kina i restorana.

Macron je ovog tjedna objavio mjere za borbu protiv brzog širenja infekcije koronavirusom, koji po mišljenju prosvjednika narušava slobodu izbora onih koji se ne žele cijepiti, javlja N1.

Prema francuskom ministarstvu unutarnjih poslova širom zemlje održano je 137 prosvjeda, na kojima se okupilo oko 114.000 ljudi, od čega 18.000 u Parizu.

Mjere su već ranije tijekom tjedna izazvale manje prosvjede, a policija je upotrijebila suzavac da bi rastjerala prosvjednike.

“Svatko je vladar svog tijela. Nema ni na koji način francuski predsjednik pravo odlučivati o mome tijelu”, rekla je jedna pariška prosvjednica koja se predstavila kao Chrystelle.

Prosvjedi su uključili i tzv. “žute prsluke” koji su tražili ponovno održavanje antivladinih prosvjeda koji su zbog lockdowna u koronakrizi bili zaustavljeni.

Premijer Minister Jean Castex rekao je tijekom posjeta centru u Angletu, na jugozapadu Francuske, da je cijepljenje, koje za sada nije obavezno za sve, jedini način da se pobijedi virus.

“Unatoč otporima koje čujemo trebamo napraviti sve da bismo uvjerili svoje sunarodnjake da se cijepe jer je to najbolji način da se nosimo s ovom zdravstvenom krizom”, rekao je premijer.

Nakon što je krajem lipnja broj novih zaraza dnevno pao sa 42.000 na manje od 2.000 dnevno, prosječan broj novih zaraza u Francuskoj popeo se na blizu 11.000 dnevno.

Do sada je oko 55,5 posto Francuza dobilo jednu dozu cjepiva, dok je s obje doze cijepljeno njih 44,8 posto.

Foto: Hina