Tko je Tuzlanka Alma Zadić, nova ministica pravosuđa Austrije?

Tko je Tuzlanka Alma Zadić, nova ministica pravosuđa Austrije?

Tuzlanka Alma Zadić bit će nova ministrica pravosuđa Austrije, pišu austrijski mediji.

Ova 35-godišnja rođena Tuzlanka bit će najmlađa ministrica pravde u povijesti ove zemlje.

Iz Tuzle je izbjegla u Beč 1994. godine, završila pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u New Yorku na Columbia University, javlja N1.

Kad se vratila iz Amerike, sedam godina je radila kao odvjetnica. Zbog svog porijekla, u prošlosti je bila meta verbalnih napada, točnije, u lipnju 2018. godine kada je tijekom njezine rasprave o zaštiti službenika obavještajne službe, zastupnik Austrijske Narodne stranke desnog centra (OVP) je glasno dobacio:

“Nisi u Bosni, nemojte to miješati”. Zastupnik je kasnije identificiran kao Johann Raedler. On je kasnije izjavio da nije mislio nista loše i da s Bosnom ima “mnogo pozitivnih dodirnih točaka.”

Kako piše austrijski Der Standard, današnje nominiranje Zadić za minisitricu pravde iz reda Zelenih bit će samo formalnost jer ona uživa veliko povjerenje čelnih ljudi stranke.

Njezino imenovanje bit će simbolično jer je ona prva ministrica Austrije s imigrantskom pozadinom.

Austrijski konzervativci Sebastiana Kurza i Zeleni postigli su u sinoć koalicijski dogovor koji znači i Kurzov povratak na mjesto premijera, te prvi put ulazak Zelenih u austrijsku vladu, potvrdili su čelnici dviju stranaka.

Dogovor su u kratkoj izjavi novinarima potvrdili predsjednik Narodne stranke (OeVP) i bivši premijer Sebastian Kurz te šef Zelenih Werner Kogler.

Austrija, zemlja središnje Europe s 8,9 milijuna stanovnika bit će uz Švedsku, Finsku, Litvu i Lukemsburg jedna od zemalja EU-a u kojima Zeleni sudjeluju u vladi.

Foto: N1