Analiza Dražena Ćurića: Hrvati biraju manje zlo. Više od 70 posto birača ne želi ni Kolindu ni Milanovića

Analiza Dražena Ćurića: Hrvati biraju manje zlo. Više od 70 posto birača ne želi ni Kolindu ni Milanovića

Dražen Ćurić, glavni urednik portala Teleskop, u Novom danu analizirao je završnicu kampanje. Predsjedničkim kandidatima Kolindi Grabar-Kitarović i Zoranu Milanoviću preostala su još dva dana da privuku glasače i uvjere ih da upravo njih zaokruže na izborima u nedjelju.

U posljednim danima kampanje predsjednički kandidati održat će još nekoliko predizbornih skupova, a najavljene su televizijske debate, vrte se televizijski spotovi, promoviraju se na društvenim mrežama, dok ankete blagu prednost daju Zoranu Milanoviću. Sve je to prokomentirao novinar Dražen Ćurić.

“Sve bi moglo promijeniti odnose snaga. Čekaju nas vrlo neizvjesni izbori. Sve je bitno, od skupova podrške, razgovora s glasačima, debata, televizijskih spotova. Svi su svjesni da će izborna utrka biti vrlo teška. Ono što je bitno u cijeloj situaciji, ni Kolinda Grabar-Kitarović ni Zoran Milanović nisu postigli pretjerano dobre rezultate u prvome krugu”, istaknuo je Ćurić dodajući kako “nemaju previše potencijala izvući svoje birače zato što ih oni vole, zato što ih podržavaju, zato što nude nešto novo. Ključna stvar će biti tko će manje iziritirati biračko tijelo. Debata na RTlu je više koristila Grabar-Kitarović, ne zato što je sadržajno bila bolja – nije bila bolja, ali po nekim objektivnim ocjenama je manje iziritirala biračko tijelo one suprotne strane.”

“U Hrvatskoj imamo dugu tradiciju glasanja protiv nekog kandidata i dugog biranja manjeg zla. U ovim će izborima to doći do vrhunca. Ako analiziramo rezultate prvog kruga, 70 posto glasača ne želi Milanovića, a čak 73 posto glasača ne želi Grabar-Kitarović. Bit će vrlo teško i vrlo neizvjesno. Rekao bih da će birači birati manje zlo, a ne nekoga za koga su uvjereni da im nude svjetliju i bolju budućnost”, naglasio je

Na konstataciju kako su iz stožera Milanovića upozorili da će dio birača za vrijeme predsjedničkih izbora biti na skijanju, što su ocijenili kao izbornu manipulaciju, Ćurić je kazao kako i glasači Grabar-Kitarović odlaze na zimski odmor, ali vjeruje da je među njima više Milanovićevih glasača.

“Moglo bi biti osjetljivo jer na jednoj strani Grabar-Kitarović ide na glasače desnije od njenog osnovnog biračkog tijela, koji su glasali za Miroslava Škoru, a na drugoj strani prijeti opasnost da Bušić iziritira jedan dio lijevog biračkog tijela”, smatra Ćurić.

Osvrnuo se i na oglašavanje Milanovića, koji do sada nije imao televizijske reklame. “Milanović nije ušao u kampanju kao favorit. Iz drugog plana došao je u prvi plan. Sada je angažirao sve moguće resurse kako bi došao do glasača”, rekao je.

Smatra kako 400 tisuća Škorinih glasača neće glasati isključivo za Grabar-Kitarović, s obzirom na to da su mnogi od njih za Škoru glasali iz protesta.

“To je najveći potencijalni bazen za Grabar-Kitarović, ipak je riječ o desno orijentiranim biračima, ali ne bih rekao da će oni unisono glasati ili da su po defaultu simpatizeri Grabar-Kitarović, tu ima i jedan dio protestnih glasača koji mogu biti ideološki orijentirani i lijevo i desno”, istaknuo je Ćurić.

Foto: N1