Bildt oštro protiv Srbije zbog stava o ruskoj invaziji. “Srbija se de fakto diskvalificirala iz procesa pristupanja EU”

Bildt oštro protiv Srbije zbog stava o ruskoj invaziji. “Srbija se de fakto diskvalificirala iz procesa pristupanja EU”

ŠVEDSKI političar i diplomat Carl Bildt je naveo da se Srbija zbog svog stava u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu “diskvalificirala” iz procesa pristupanja Europskoj uniji. Bivši švedski ministar vanjskih poslova objavio je to na Twitteru. Njegov komentar odgovor je na tvit njemačkog novinara Michaela Martensa koji je ustvrdio kako Srbija neće ići s nikakvim sankcijama prema Rusiji. 

“Ovim stavom Srbija se de fakto diskvalificirala iz procesa pristupanja EU. Mjesta ne bi trebalo biti za nove članove Unije koji ne dijele naše osnovne vrijednosti i interese”, rekao je Bildt, a prenosi Index.  

Podsjetimo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako Srbija poštuje nepovredivost teritorija drugih suverenih država te istaknuo da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

“Jedan od osnovnih principa vanjske politike Srbije je dosljedno poštovanje nepovredivosti suverenih država, za što se Srbija zalaže. Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine“, rekao je.

No rekao je i da će se u odlukama o donošenju sankcija Rusiji voditi isključivo vlastitim interesima, a trenutno im nije u interesu uvođenje sankcija bilo kome.

Foto: Wikipedia