Hrvatski analitičar o američkoj vojnoj pomoći Ukrajini: Izdržat će do kraja godine, a onda će SAD donijeti konačnu odluku

Hrvatski analitičar o američkoj vojnoj pomoći Ukrajini: Izdržat će do kraja godine, a onda će SAD donijeti konačnu odluku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je zahvalio Sjedinjenim Državama za paket pomoći njegovoj zemlji u ratu protiv Rusije koja je ocijenila da će taj potez “uništiti Ukrajinu” i samo dovesti do još više smrti.Zastupnički dom Kongresa je u subotu uz većinsku dvostranačku podršku izglasao 95 milijardi dolara vrijedan paket sigurnosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, unatoč žestokom protivljenju nekih republikanaca.

Ukrajini je namijenjeno 60,84 milijarde dolara, u što su uključene 23 milijarde dolara za obnavljanje zaliha američkog oružja.

“Zahvalan sam Zastupničkom domu američkog Kongresa, objema stranka i osobno predsjedniku Zastupničkog doma Mikeu Johnsonu zbog odluke koja povijest usmjerava na pravi put”, napisao je Zelenski na X-u.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Bruno Petković otvorio dušu: Hajduk je tražio novac od moga oca. Tada sam kao dijete rekao da nikada neću obući “bijeli dres”

Dodao je da će pomoć “spriječiti širenje rata, spasiti tisuće i tisuće života te pomoći objema našim nacijama da postanu snažnije.”

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u subotu je rekao da će američka pomoć “dodatno uništiti” Ukrajinu i rezultirati s još više smrti.

Novinskoj agenciji Tass je izjavio da će dio paketa, koji dopušta američkoj administraciji da zaplijeni ruska sredstva i prebaci ih Ukrajini za obnovu, narušiti ugled SAD-a. Rusija će odgovoriti mjerama koje su u njezinu vlastitom interesu, upozorio je Peskov.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova ocijenila je da će pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvnu “produbiti krize po cijelom svijetu”.

“Vojna potpora kijevskom režimu je izravno sponzoriranje terorističke aktivnosti”, napisala je Zaharova na Telegramu.

“Što se Tajvana tiče, radi se o izravnom uplitanju u unutarnje stvari Kine. Vezano za Izrael, to je put u eskalaciju i u neviđeni porast napetosti u regiji”, dodala je.

A koliko će ovo pomoći Ukrajini i što to znači za unutarnje prilike SAD-a u izbornoj godini. Za RTL Danas sve je analizirao bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi, Božo Kovačević.

“To je znak da Amerika nije u potpunosti okrenula leđa Ukrajini. Tako da je ova vijest iz Kongresa dobra vijest za predsjednika Zelenskog. Ona je dobra vijest za predsjednika Bidena, jer je uspio prevladati taj otpor Amerikanaca.

Može li ovaj potez imati političke reperkusije u SAD-u u kontekstu izborne godine?

“Pa to je svakako pomoć predsjedniku Bidenu, ali očito da predsjednik Kongresa odluku o davanju podrške nije donio samostalno. On se prethodno konzultirao s republikanskim kandidatom Trumpom, koji očito nije htio na sebe preuzeti odgovornost za eventualni brzi ukrajinski poraz, koji bi mogao uslijediti ako Ukrajini sada ne bi stigla neka pomoć.”

Može li ova pomoć bitno utjecati na tijek rata?

“Može utjecati utoliko da se Ukrajina održi, bez ozbiljnijih poraza, do američkih izbora, a poslije toga će očito u Americi biti donesena konačna odluka o tome hoće li primorati predsjednika Zelenskog da pregovara s Rusijom ili će i dalje inzistirati na strateškom porazu Rusije, što podrazumijeva vojnu pobjedu Ukrajine.”