PODRŽALA AGRESIJU: Tko je “hrvatska liječnica” kojoj je Putin dodijelio rusko državljanstvo?

PODRŽALA AGRESIJU: Tko je “hrvatska liječnica” kojoj je Putin dodijelio rusko  državljanstvo?

Ruski predsjednik Vladimir Putin, potpisao je odluku u kojoj je dodijelio rusko državljanstvo Ratku Samcu, optuženom za ratne zločine 1990-ih i čije je izručenje tražila BiH te “hrvatskoj liječnici” Mireli Jakupanec. Na potpisanom dokumentu, ime bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske nalazi se na 29. mjestu od ukupnih 44.

Rusija je 2016. godine odbila zahtjev Ministarstva pravde BiH za izručenjem Samca, kojeg se tereti za trostruko ubojstvo civila u Banjoj Luci 1993. godine. Osim toga, tereti ga se i za ratne zločine protiv civila u Ključu.Kako navode pojedini ruski mediji, Samac živi u Rusiji od 1999. godine.

Samac je navodno ‘99. godine otišao na liječenje u Kurgan na južnom Uralu, a tamo je i uhićen 2016. na temelju zahtjeva iz BiH.

Nakon toga je Ella Pamfilova, koja je u to vrijeme bila državna pravobraniteljica za ljudska prava, od tužitelja zatražila da provedu istragu o zahtjevu za izručenje te je na tome ostalo, piše Radio Slobodna Europa. Po dolasku u Rusiju, Samac je najprije dobio dozvolu za privremeni boravak, no u rujnu 2015. gone ona mu je produžena do 2020.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Zrakoplovni analitičar bio je jasan: Moram priznati da se ne bih vozio s Boeingom 737 Max. Taj avion ima toliko problema

“Imamo informaciju da se Ratko Samac trenutno nalazi u Rusiji”, rekla je 2016. Jelena Miljević, tadašnja glavna tajnica Kantonalnog suda u Bihaću.

Miljević je također izjavila da je za njim raspisana crvena tjeralica Interpola.

Osim Samca, na popisu se nalazi i “hrvatska liječnica” Mirela Jakupanec, koja je podržala rusku okupaciju ukrajinske regije Donjeck te tamo i živi.

Prema ranijim medijskim navodima, Jakupanec se odrekla života u Hrvatskoj kako bi spašavala ‘ranjene u Donbasu pod ukrajinskim bombama‘.

Državljanstvo su još dobili i Kevin Johnson, američki profesionalni boksač, koji je blizak Kremlju te Brendan Leipsic, kanadski hokejaš koji igra u klubu iz Sankt Petersburga.

Tko je “hrvatska liječnica” Mirela Jakupanec

O “hrvatskoj liječnici” Mireli Jakupanec nema puno podataka. Na internetu se može pronaći interjvu koji je s njom prije nešto više od godinu dana paravio proruski portal iz srbije Sputnik. Zanimljivo je da Sputnjik Mirela Jakupanec predstavlja kao medicinsku sestru iz Hrvatske. U tom intervju Mirela Jakupanec govori sve najgore o ukrajinskoj vojsci.

“Ova hrabra žena ima četrdeset i dvije godine. Tijekom trajanja specijalne vojne operacije, Mirela je donijela veliku životnu odluku zbog koje je mnogi nisu podržali. Međutim, nju to nije obeshrabrilo. Ova plemenita medicinska sestra odlučila je slušati svoje srce i uputila se na Donbas da pomaže ranjenim ruskim vojnicima i civilima. Na teritoriju Donbasa Mirela je stigla 20. travnja. 2022. godine”, piše Sputnjik.

“Avionsku kartu sam kupila pet dana pred odlazak. Let je bio 13.04. 2022. iz Zagreba, preko Istanbula do Groznog. U to vrijeme, nije svatko mogao da ode u Donbas. Međutim, ja sam dobila garanciju. Od prvog dana pomažem vojnicima. Zbog njih sam i došla“, izjavila je tada Mirela Jakupanec.