Zavjera protiv predsjednika: Namjeravali su Trumpa proglasiti nesposobnim i smijeniti ga?

Zavjera protiv predsjednika: Namjeravali su Trumpa proglasiti nesposobnim i smijeniti ga?

Velika afera izišla je na vidjelo u vezi s pokušajem uklanjanja američkog predsjednika Donalda Trumpa. Pokrenuo ju je bivši visoki dužnosnik FBI-ja Andrew McCabe izjavom da je zamjenik ministra pravosuđa Rod Rosenstein sa suradnicima ozbiljno razmatrao primjenu 25. amandmana američkog Ustava kojim se dopušta smjena predsjednika ako ga se proglasi nesposobnim.

McCabe je s tim tvrdnjama izišao u nedjelju, u televizijskoj emisiji CBS-a ’60 minuta’ kazavši da je Rosenstein raspravljao o tome ima li za to većinu u kabinetu američkog predsjednika, a bio je spreman i ‘ozvučiti’ Trumpa kako bi došao do dokaza. Razlog za to, tvrdi McCabe, je bio Trumpov odnos prema Rusiji i veze koje je imao s Vladimirom Putinom.

Ta mogućnost se razmatrala nakon smjene Jamesa Comeya s čela FBI-ja te razmimoilaženja između Trumpa i sigurnosnih struktura oko toga ima li Sjeverna Koreja balističke projektile koji mogu doseći teritorij SAD-a. Obavještajci su tvrdili da ima, a Trump je rekao da nema pozivajući se pritom na Putina koji mu je to rekao. „Nije me briga“, navodno je odbrusio Trump svojim obavještajcima kada su ga pokušali u to uvjeriti.

Sam Rosensten danas oštro opovrgava da je tako nešto pokušavao. No, predsjednik Odbora za pravosuđe američkog Senata Lindsey Graham, inače republikanac, obećao je u ponedjeljak istražiti te tvrdnje da su čelnici FBI-ja i ministarstva pravosuđa razgovarali o načinima uklanjanja Trumpa s dužnosti. Kazao je i da će izdati ‘subpoene’, naloge na koje se mora odazvati pod prijetnjom prisilnog dovođenja, ako to bude potrebno, kako bi se utvrdila istina o tome.

McCabe, koji je prošle godine smijenjen, rekao je da je spreman ići i na detektor laži kako bi potkrijepio svoje tvrdnje. Bijela kuća tvrdi da su mu prošle godine uručili otkaz jer je lagao vladinim istražiteljima te da „nije bio vjerodostojan“. New York Times je već ranije izvijestio da se o tome raspravljalo.

McCabe je sada prvi put iznio konkretne podatke o tome. „Rod je pokrenuo to pitanje i razgovarao o tome sa mnom u kontekstu koliko bi i drugih vladinih dužnosnika moglo podržati takav potez“, kazao je McCabe dodajući da je Rosenstein otvoreno prebrojavao tko bi bio na kojoj strani. „Zamjenik državnog odvjetnika je bio otvoreno zabrinut zbog predsjednika, njegovih sposobnosti i njegovih namjera u tom trenutku“, prenosi BBC zaključak McCabea.

Inače, 25 amandman američkog ustava predviđa smjenu predsjednika ako se utvrdi da je nesposoban za obnašanje te dužnosti. Vlast u tom trenutku preuzima potpredsjednik SAD-a. Za aktiviranje tog amandmanda potrebno je odobrenje 8 od 15 članova Trumpova kabineta, suglasnost potpredsjednika, u ovom slučaju Mike Pencea te dvotrećinska većina u Kongresu. Sve se to događalo u svibnju 2017. godine.

Foto: Michel Reynolds/Epa/Hina