Dramatična ispovijest talentiranog Hrvata iz Australije: Kako mi je brutalni otac uništio tenisku karijeru

Dramatična ispovijest talentiranog Hrvata iz Australije: Kako mi je brutalni otac uništio tenisku karijeru

Australijski tenisač Bernard Tomić podijelio je s javnošću ispovijest o svojim životnim borbama, koje su utjecale da njegova karijera krene potpuno drugim smjerom od očekivanog.

On je nedavno u intervju za australske medije odlučio progovoriti o demonima koji su ga godinama proganjali i koji su utjecali da ne ostvari svoj puni teniski potencijal. Naime, on je u razgovoru za medije otkrio da se “još uvijek plaši svog oca” od kojeg je u mlađoj dobi trpio ogromne pritiske, prenosi blic.sr.

Po tome ga mnogi poistovjećuju s Jelenom Dokić, koja iz sličnih razloga nije dostigla svoj puni sjaj. – Ne bih volio odgajati e dijete na način na koji sam ja odgajan – počeo je svoju ispovijest Tomić koji je nedavno u kvalifikacijama za Australian Open doživio neuspjeh, nakon što je poražen od ruskog tenisača Romana Safjulina. Ipak, čak i nakon svega, australijskom tenisaču teško je govoriti protiv svoga oca,jer se i dalje bori s osjećajem ogorčenosti prema njemu, ali i poštovanja koje svako dijete ima prema svom roditelju.

Učinio mi je mnogo stvari. Gađao me je lopticama, reketom… bilo je tu svačega. Mislim, tip je sigurno lud, ali on me je načinio ovakvim kakav jesam. Bila je to disciplina 100 posto, kazao je Tomić i dodao: – Kada sada sagledam sve, tako ne bih nikog odgajao, ali ja za bolje nisam znao u tom trenutku. Roditelji mogu biti malo… znate… On je dobar čovjek, ima dobro srce. Uložio je mnogo vremena i truda da od mene stvori ovo što danas jesam, istaknuo je austrlski tenisač.

Ljudi bliski Tomiću će reći, “Da bi ste razumjeli Bernarda, morate razumijete i njegov odgoj”. Sam otac poznatog tenisača odbio je govorti o ovoj temi. O tome kako je njegova “čelična ruka” oblikovala talent njegovog sina i učinila da, svojevremeno, postane jedan od najuzbudljivijih tinejdžera za gledanje u svijetu tenisa. Koliko je daleko sve išlo govori i podatak da je Tomić stariji, ispisao svog sina iz škole kada je ovaj imao 13 godina, kako bi po 10 sati dnevno provodio na teniskom terenu. On je pred sina postavljao velike ciljeve, koji su mu vremenom postali veliki teret oko vrata i doprinijeli da povuče niz loših odluka tijekom karijere.

Njegov talenat je bio veliki i bio je očigledan od malih nogu. Ali John je kontrolirao novac. John je rekao: “Daj nam ček i mi ćemo se pobrinuti za sve ostalo”. Ali naš stav je bio da postoje uvjeti vezani za pružanje podrške – rekao je Steve Healy, bivši predsjednik Teniskog saveza Australije za “Sydney Morning Herald” i “The Age”.

On je također istaknuo da je mladi tenisač prosto potonuo pod utjecajem oca Johna, koji je inzistirao da ga se za sve pita. Teniski savez Australije pokušao je usmjeriti i Bernarda na pravi put, ali da bi se to dogodilo bilo je prijeko potrebno ili da njegov otac popusti ili da sam tenisač odluči nastaviti bez njega. – John je emocionalno kontrolirao Bernarda. Bilo je to tako dominantno prisustvo. John nikada nije skrenuo s tog puta. To je bilo propadanje jednog velikog talenta – dodaje Healy i nadovezuje se: – S 14 godina Tomić je potpisao ugovor s Nikeom, najunosniji od svih sportaša njegovih godina. Mlađi od Jordana“ – našalio se on.

Koliki je Bernard Tomić bio talenat svjedoči i to da je sa 16 godina postao najmlađi tenisač koji je ostvari pobjedu na Australian Openu. Također postao je najmlađi igrač koji je stigao do četvrtfinala Wimbledona, još od vremena Borisa Beckera 1986. godine. Tu je 2011. godine, kao osamnaestogodišnjak, u meču za polufinale eliminiran od Novaka Đokovića. Ovi podvizi dodatno su podigli ambiciju kod njegovog oca, koji je bio opterećen time da njegov sin što prije dosegne sam vrh.Očekivanja mog oca bila su uvijek prevelika. Prvo mjesto na ATP listi, osvajanje 10-20 Grand Slamova… moj otac je time vršio veliki pritisak na mene – rekao je Tomić i dodao:

.

Foto: Wikipedia