POZVAO GA MUSK: Tko je ugledni profesor kojeg je Twitter 1.0 bezrazložno cenzurirao samo zato što je bio protiv strogog lockdowna

POZVAO GA MUSK: Tko je ugledni profesor  kojeg je Twitter 1.0 bezrazložno cenzurirao samo zato što je bio protiv strogog lockdowna

Profesor sa Stanforda koji je tvrdio da ga je Twitter stavio na crnu listu tijekom pandemije zbog protivljenja izolaciji zbog COVID-19 jer su neki mislili da su njegove ideje preopasne, sastao se s izvršnim direktorom Twittera Elonom Muskom kako bi otkrio što je dovelo do njegove zabrane.

Epidemiolog dr. Jay Bhattacharya stavljen je na crnu listu nakon što je tvrdio da bi zatvaranje zbog Covida štetilo djeci.

U nedjelju je Bhattacharya otkrio kako je proveo subotu u sjedištu Twittera u San Franciscu nakon što je pozvan da se sastane s Muskom i otkrije više o crnoj listi na koju je bio stavljen, javlja Daily Mail.

Twitter 1.0 stavio me na crnu listu prvog dana kad sam se pridružio u kolovozu 2021.’, tvitao je profesor. ‘Mislim da je moj prikvačeni tweet koji povezuje na @gbdeclaration pokrenuo crnu listu na temelju neodređenih pritužbi koje je Twitter primio.’

Twitter 1.0 odnosi se na “cenzurirani Twitter” prije nego što ga je zagovornik slobode govora Musk kupio ranije ove godine.
Bhattacharya je redoviti profesor na uglednom Stanfordu, koji je prethodno bio koautor pisma iz 2020., Velike Barringtonove deklaracije, u kojem se navodi koliko su zatvaranja štetna.

Epidemiolog dr. Jay Bhattacharya

Profesor sa Stanforda pridružio se Twitteru 2021., godinu dana nakon što je napisao kontroverzno pismo zajedno s britanskom epidemiologinjom za zarazne bolesti rođenom u Indiji Sunetrom Guptom i bivšim profesorom medicine na Medicinskom fakultetu Harvard Martinom Kulldorffom.

Pismo se bavilo pandemijom i njezinim implikacijama iz globalne javnozdravstvene i humanitarne perspektive s fokusom na to kako su strategije vezane uz Covid-19 prisiljavale djecu, radničku klasu i siromašne da nose najteži teret.

U to vrijeme Bhattacharya je objasnio kako je Kulldorff zatražio verifikaciju od Twittera 1.0, ali je odbijen jer nisu bili dovoljno značajni.
‘Twitter 1.0 odbio je zahtjeve za verifikaciju mene i @MartinKulldorff. Svaki put je obrazloženje (nikada nam prenijeto) bilo da nismo dovoljno “popularni. Trebali su pitati Francisa Collinsa — on bi jamčio za naš status ‘rubnih epidemiologa’, nastavio je Bhattacharya.

‘Trebat će neko vrijeme da saznamo više o tome što je navelo Twitter 1.0 da se ponaša tako moćno, ali zahvalan sam @elonmusku, koji je obećao pristup kako bi pomogao saznati. O rezultatima ću izvijestiti na Twitteru 2.0, gdje vladaju transparentnost i sloboda govora’, tvitao je.

Musk je kasnije odgovorio ljubazno tvitajući: ‘Hvala vam na vašem rigoroznom pridržavanju znanosti.’

U listopadu 2020., Bhattacharya je zajedno s profesorima sa sveučilišta Harvard i Oxford objavio Veliku Barringtonovu deklaraciju, koja je zagovarala kolektivni imunitet – ideju da će se Covid prestati širiti nakon što se svi zaraze.

Naslovna fotografija: Hina