VIDEO: Vučićev omiljeni urednik na mukama. Prosvjednici žele ugasiti list zbog skandaloznog intervjua

VIDEO: Vučićev omiljeni urednik na mukama. Prosvjednici žele ugasiti list zbog skandaloznog intervjua

Ispred zgrade u kojoj se nalazi redakcija dnevnog lista Informer u Beogradu organiziran je prosvjed u organizaciji Ženske solidarnosti zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem.

Prosvjednici su potom s Terazija ušli u prolaz koji vodi do ulaznih vrata redakcije, gde su uzvikivali „Izlazite napolje“, „Monstrumi“, „Gasite Informer“.

Tijekom prosvjeda u zgradu Informera je ušao glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević, a na putu do ulaza, jedna od prosvjednica mu je prišla i pitala: „Kako smiješ?“, a potom ga i šutnula.

Sudionici prosvjeda protive se objavljivanju razgovora s Igorom Miloševićem koji se, izborom urednika, na naslovnici lista hvali da je od svoje 14. godine dosad na slobodi bio ukupno tri mjeseca, javlja N1.

Milošević je nedavno pušten poslije izdržavanja višegodišnje kazne, a brojne udruge žena i civilnog društva istaknule su bojazan da bi mogao ponoviti svoja djela i ukazale na opasnost njegovog slobodnog pojavljivanja u javnosti.

“Serijskim silovateljima nije mjesto u javnom prostoru, medijima i emisijama, već u zatvoru”, poručeno je u pozivu skupa, a u tom duhu je i organiziran prosvjed.

Novinarske udruge, brojne oporbene stranke i predstavnici civilnog društva su, uz osudu uređivačkog poteza Informera i njegova vlasnika i glavnog urednika Dragana J. Vučićevića, upozorile da je tim intervjuom, dominantno najavljenim na naslovnici tabloida, eksplicitno prekršen novinarski kodeks i sve moralne norme.

Vučićević je čest gost provladinih televizija u kojima komentira poteze vlasti, neskriveno podupirući srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Prosvjednici su danas zatražili da država posegne za zakonima i zakonsku zaštiti djevojke i žene od potencijalne opasnosti, obzirom na sklonosti sugovornika Informera.

“Neću nositi nož i sprej – hoću zakonsku zaštitu”, “Revolucija”, “Gasi Informer”, “Gdje su institucije”, “Uhapsite Dragana”, uzvikivali su prosvjednici.

Postupak Informera u međuvremenu je osudilo više organizacija, udruga i političkih stranaka.

Tijekom prosvjeda ulaz poslovnog prostora unutar kojeg je i redakcija Informera zasut je jajima, uz povike  “Izlazite napolje”, “Monstrumi” i “Gasi Informer”.

Jedan čovjek, za kojeg su prosvjednici tvrdili da je provokator, udarao je o ulazna vrata potičući ostale da nasilno uđu u redakciju.

Nakon toga je ispred ulaza raspoređen kordon od dvadesetak policajaca.

Prosvjed je okončan oko 15,30, a ispred ulaza u redakciju Informera ostalo je desetak uniformiranih policajaca i njih nekoliko u civilu.

Na skupu su podsjetili da je Informer ranije relativizirao žrtve nasilja nad ženama dovodeći u pitanje vjerodostojnost izjava žena koje su otkrile da su silovane.