Huawei je velika opasnost za NATO: Što će poduzeti Hrvatska?

Huawei je velika opasnost za NATO: Što će poduzeti Hrvatska?

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da je kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei sigurnosni rizik i da svi saveznici s kojima je razgovarao neće s njime surađivati, nakon što je NATO poručio da treba sigurnu 5G tehnologiju.

SAD strahuje da bi dominacija u 5G tehnologiji dovela bilo kojeg globalnog suparnika kao što je Kina u povoljniji položaj nego što je on spreman dopustiti. Neki analitičari već govore da je riječ o svojevrsnom novom Hladnom ratu.

“Ne mislim da je sigurnosni rizik, on je sigurnosna opasnost”, rekao je.

“Razgovarao sam s Italijom i izgleda da oni neće s njime (Huaweijem) surađivati. Razgovarao sam s drugim zemljama, ni one neće. Svi s kojima sam razgovarao neće s njime (Huaweijem) surađivati”, rekao je.

NATO je u srijedu objavio da treba sigurne 5G komunikacije, javlja N1.

“NATO i saveznici, u okviru svojih ovlasti, predani su postizanju sigurnosti naših komunikacija, uključujući 5G, prepoznajući potrebu oslanjanja na sigurne i otporne sustave”, navodi se u završnoj deklaraciji summita Saveza, na kojem je svemir postao njegovo peto operativno područje, nakon kopna, mora, zraka i odnedavno kibernetičkog prostora.

Bit će zanimljivo vidjeti što će poduzeti  Hrvatska kao članica NATO-a.

Foto: Oliver Hoslet/EPA/Hina