Policija složila mozaik o “nigerijskim studentima”: Došli su igrati stolni tenis, a nisu imali ni reket

Policija složila mozaik o “nigerijskim studentima”: Došli su igrati stolni tenis, a nisu imali ni reket

Uz puno nelogičnosti i bez konkretnih argumenata, Nigerijci za sve krive hrvatsku policiju. MUP je poslao priopćenje u kojem su ustvrdili da su se dvojica Nigerijaca uredno odjavila iz hostela i uzela dokumente te da nisu postupali prema njima.

Petero Nigerijaca doputovalo je u Pulu, na međunarodno sveučilišno natjecanje iz stolnog tenisa. Nakon natjecanja dvoje se vratilo kući, a troje je otišlo u Zagreb. Dvoje je pod čudnim okolnostima završilo u BiH. Prema njihovoj priči u Zagrebu ih je presrela policija te ih odvela u postaju, javlja Dnevnik.hr.

Iz policije odbacuju optužbe. Nitko ih nikada, kažu, nije priveo.

“Oštro odbacujemo njihove navode kako su 17. ovog mjeseca bili zatečeni negdje u Zagrebu, izvučeni iz tramvaja, zbog nerazumijevanja jezika, ili ne znam čega bili prebačeni u Bosnu”, navodi načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno.

Na koji način su došli do BiH još se istražuje. No u Bosni su im, tvrdi načelnik Ničeno, ponudili povratak kući u Nigeriju. “Koji su oni odbili i prema našim saznanjima oni se žele vratiti u Hrvatsku da bi podnijeli zahtjev za azil u Hrvatskoj. Istražuju se mogućnosti njihova kontakta s krijumčarima. Postoje neka saznanja koja imamo”, opisao je.

Policija je obavila razgovor s organizatorima natjecanja. “Četvorica njih su nastupali na tom natjecanju. Ali indikativno da sa sobom nisu imali reket. Izgubili su sve mečeve koje su igrali. Bili su neuobičajeno slabi za natjecatelje za koje su se predstavljali”, navodi načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno.

Već su viđeni takvi slučajevi. Tako je četvorka došla u slovensku ambasadu po vizu. Rekli su da su karate reprezentacija iz Indije. A peti Nigerijac iz iste priče dva puta je pokušao prijeći u Sloveniju. Odbijen je jer nema vizu. Prijavio se u Zagrebu na policiju i rekao da je izgubio putovnicu. “Izdano mu je rješenje o protjerivanju, napuštanju EU, da bi nakon par dana došao u tu istu postaju i zatražio azil”, opisuje Ničeno.

I trenutačno se nalazi u hotelu za azilante Porinu. Iz svega ovog policija zaključuje kako namjere ovih Nigerijaca nisu bile doći samo na natjecanje. Pitanje je i jesu li od koga i za što iskorišteni.

Foto: Screenshot