Iran potpuno zahladio odnose sa Švedskom: Sporna je presuda bivšem iranskom dužnosniku

Iran potpuno zahladio odnose sa Švedskom: Sporna je presuda bivšem iranskom dužnosniku

Teheran je u srijedu privremeno opozvao svog veleposlanika u Stockholmu radi konzultacija, u znak prosvjeda protiv kazne dosuđene u Švedskoj bivšem iranskom dužnosniku koji je sudjelovao u masovnim smaknućima i mučenjima političkih zatvorenika 80-ih godina.

“Islamska Republika Iran, u znak prosvjeda zbog nezakonite kazne izrečene u Švedskoj protiv Hamida Nouryja… odlučila je opozvati svog veleposlanika u Švedskoj na konzultacije”,objavio je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani kasno u srijedu, prema iranskoj novinskoj agenciji ISNA.

Presuda se “temelji na neutemeljenim, iskrivljenim i izmišljenim optužbama”, dodao je Kanaani, javlja HRT.

Švedski sud osudio je 14. srpnja bivšeg iranskog dužnosnika Hamida Nourya (61) na kaznu doživotnog zatvora pod optužbom da je sudjelovao u masovnim smaknućima i mučenjima političkih zatvorenika 80-ih godina.

Hamid Noury (61) uhićen je u zračnoj luci u Stockholmu 2019. godine nakon što su iranski disidenti u Švedskoj podnijeli policiji prijave protiv njega, a osuđen je za “teške zločine prema međunarodnom pravu” i “sudjelovanje u smaknućima”.

Postupak, koji traje od kolovoza 2021., pogoršao je odnose između Švedske i Irana, a Teheran je odbacio presudu kao “političku”.

Prema sudu, Noury je u vrijeme masovnih smaknuća i mučenja političkih zatvorenika bio pomoćnik tužitelja u zatvoru u blizini Teherana.

Amnesty International procjenjuje da je po naređenju iranske vlade smaknuto oko 5000 ljudi, a u izvješću iz 2018. procjenjuje da bi “stvarna brojka mogla biti veća”.

Iran nikada nije priznao ta ubojstva.

Na slici: Ajatolah Khamenei

Foto: HIna