Šef CIA-e komentirao zdravstveno stanje Vladimira Putina: Evo što su saznali njegovi agenti

Šef CIA-e komentirao zdravstveno stanje Vladimira Putina: Evo što su saznali njegovi agenti

Ne postoje obavještajni podaci da je Vladimir Putin nestabilan ili lošeg zdravlja, rekao je direktor CIA-e.

Sve je više nepotvrđenih medijskih nagađanja da Putin, koji ove godine puni 70 godina, možda ima rak.

Ali William Burns, čelni čovjek CIA-e, je rekao da nema dokaza koji bi to upućivali, našalivši se da se čini “previše zdrav”, prenosi BBC.

Njegovi su komentari uslijedili nakon što je SAD najavio da će Ukrajinu opskrbiti s više dalekometnog naoružanja.

Sjedinjene Države procjenjuju da ruski gubici u Ukrajini iznose oko 15.000 života i možda 45.000 ranjenih, rekao je u srijedu direktor CIA-e William Burns, dodajući da je Ukrajina također pretrpjela značajne gubitke.

Gotovo pet mjeseci otkako je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na ruskog susjeda, njezine snage mukotrpno osvajaju područje Donbasa u istočnoj Ukrajini i zauzeli su oko petinu zemlje.

Burns je, govoreći na Aspen Security Forumu u Coloradu, rekao da su ti dobici došli uz veliku cijenu.

“Zadnje procjene američke obavještajne zajednice bile bi nešto u blizini 15.000 ubijenih (ruskih snaga) i možda tri puta više ranjenih. Dakle, prilično značajni gubici”, rekao je Burns.

Podsjetimo, o zdravstvenom stanju Vladimira Putina dosta se špekuliralu u proteklih šest mjeseci

Od američkog senatora Marca Rubija, preko sveučilišnih profesora – politologa, do britanskih tabloida, čini se da se mnogi dobro razumiju u zdravlje ruskog predsjednika Vladimira Putina, pisao je svojedobno Deutsche Welle.

Tijekom 12-minutne video-snimke sa sastanka s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom, Putin je prikazan kako se pogrbljen, čvrsto  pridržava za stol, te kako udara nogom, dok mu je lice bilo primjetno natečeno.

Taj video je uzburkao duhove komentatora na društvenim mrežama, uključujući i bivšu zastupnicu Konzervativne stranke Velike Britanije Louise Mensch, koji su na Twitteru došli do zaključka da ruski predsjednik ima Parkinsonovu bolest.

Tu tvrdnju također su iznijeli i brojni britanski tabloidi. Njihovi tekstovi i drugi medijski sadržaji uključivali su komentare profesora strateških komunikacija, nekoliko političkih analitičara i stručnjaka za govor tijela. Ali među njima nije bilo liječnika.

Bez pregleda nema dijagnoze

To vjerojatno nije slučajnost. “Pravi neurolozi to vjerojatno neće komentirati jer su naučeni da nikada ne komentiraju zdravlje osoba koje nisu njihovi pacijenti”, rekao je za DW John Hardy, neurogenetičar s britanskog Instituta za istraživanje demencije.

Naglašavajući činjenicu da je on neurogenetičar, a ne neurolog, Hardy je podijelio svoje mišljenje o Putinovom zdravstvenom stanju kao netko tko se bavi proučavanjem bolesti mozga.

“Po mom mišljenju, nema znakova parkinsonizma”, kaže on. “On nije izgledao dobro, ali to nije Parkinsonova bolest.”

Ray Chadhuri, neurolog sa Sveučilišta u Londonu, slaže se s njim.

“Gledajući tu kratku snimku ne mogu naći dokaze na temelju kojih bih mogao reći da kod Putina postoji parkinsonizam“, izjavio je Chadhuri za DW.

Parkinsonovu bolest i parkinsonizam je nevjerojatno teško dijagnosticirati i mogu se samo utvrditi detaljnim neurološkim pregledom te osobe, pojasnio je Chadhuri.

“Otjecanje lica ili drhtanje mogu biti uzrokovani mnogim razlozima, a ja nisam primijetio nikakvo drhtanje”, rekao je Chadhuri.

Caroline Rassell, izvršna direktorica Parkinson’s UK, ponovila je Hardyjeve stavove, kada su je pitali za stručno mišljenje o toj snimci. Ona je istakla da je Parkinsonova bolest kompleksno stanje s preko 40 simptoma u rasponu od fizičkih do mentalnih, kao i da ju je zbog toga nemoguće dijagnosticirati pomoću 12-minutnog videa.

“Ona na svakoga utječe različito”, rekla je Rassell. “Bez definitivnog dijagnostičkog testa, to je nešto što se može potvrditi samo nakon pregleda od strane neurologa ili specijalista. Medijske i špekulacije na internetu su beskorisne.”

Šutnja iz Kremlja dovodi do neizbježnih špekulacija

Nije neuobičajeno da ljudi nagađaju o zdravstvenom stanju najmoćnijih svjetskih lidera. Mediji su pomno pratili bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je bio pozitivan na COVID-19  u 2020. godini, kao i epizode drhtanja bivše njemačke kancelarke Angele Merkel 2019. i operaciju debelog crijeva pape Franje tijekom prošlog ljeta.

Već godinama iz Kremlja se ništa ne govori o Putinovom zdravstvenom stanju, što je novinare i politologe potaklo da analiziraju svaki potez ruskog predsjednika, pokušavajući otkriti bilo kakav znak slabosti ili bolesti. Glasine u kojima se tvrdi da Putin ima rak štitne žlijezde, ozbiljne probleme s leđima, pa čak i psihozu, postale su dio standardnog medijskog diskursa vezanog za Putina.

To se pogoršalo tijekom pandemije COVID-a 19, kada se Putin nalazio u potpunoj izolaciji, odbijajući da se približi drugim svjetskim liderima na globalnim summitima i konferencijama, te zahtijevajući od onih s kojima se susretao da se prije toga izoliraju i testiraju.

Ruska invazija na Ukrajinu u veljači dovela je do toga da mediji i analitičari nagađaju da je s izolacijom ruski predsjednik većinu obavještajnih podataka dobivao od nekolicine određenih osoba koje su možda govorile, a možda i nisu, punu istinu, te da je mogao zapasti u stanje narcisoidne psihoze.

Čini se da su novinari prihvatili tu ideju kao način da objasne rusku ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu. Je li Putin na samrti i želi li zahvaljujući tom ratu ostaviti svoj trag u povijesti, ili je uistinu vođen nekom vrstom psihoze – nema nikakvih informacija iz Kremlja i sve se temelji na špekulacijama.

I na kraju, nitko – ni komentatori na Twitteru, ni neurolozi koji gledaju video klipove koje je Kremlj objavio, ni takozvani stručnjaci za Rusiju – ne znaju što se događa u Putinovom mozgu, zaključio je Deutsche Welle članku koji je objavljen prije nešto više od dva mjeseca.

Foto: Hina