Istražni postupci zbog odobravanja ruske invazije. Njemačke savezne pokrajine zabranile isticanje simbola slova “Z”

Istražni postupci zbog odobravanja ruske invazije. Njemačke savezne pokrajine zabranile isticanje simbola slova “Z”

Njemačke vlasti su od početka rata u Ukrajini pokrenule više od 140 istražnih postupaka zbog javnog odobravanja i poticanja ruske invazije pri čemu se u najvećem broju slučajeva radi o isticanju slova „Z“ , javljaju njemački mediji u ponedjeljak, prenosi tportal.

Diljem Njemačke je pokrenuto preko 140 postupaka protiv osoba koje su javno odobravale i pozdravljale rusku invaziju na Ukrajinu čime je prekršen jedan paragraf njemačkog zakona kojim se zabranjuje poticanje i odobravanje kaznenih djela za što su predviđene novčane i zatvorske kazne do tri godine.

Većina istražnih postupaka se odnosi na javno isticanje simbola slova „Z“ što je u nekoliko saveznih pokrajina zabranjeno. Tim slovom ruske postrojbe u Ukrajini označavaju svoje tenkove i oklopna vozila.

Procjenjuje se da je broj istražnih postupaka u ovom polju još mnogo viši, ali neke savezne pokrajine ne vode posebne statistike oko ove vrste kaznenih djela.

Velik broj postupaka zabilježen je u istočnoj saveznoj pokrajini Saska-Anhalt kao i u dijelovima Njemačke gdje živi veći broj osoba ruskog porijekla, među koje spadaju i tzv. ruski Nijemci pri čemu se radi o pripadnicima njemačke manjine koji su nakon sloma Sovjetskog Saveza doselili u Njemačku.

Do sada je održan i veći broj prosvjeda u znak podrške Rusiji, između ostalog u Berlinu i Hannoveru.

„Slobodno izražavanja mišljenja je dragocjeni dio našeg Ustava. Svatko u Njemačkoj smije slobodno izražavati svoje mišljenje ali sloboda mišljenja prestaje tamo gdje počinje kazneni zakon“, rekao je ministar pravosuđa savezne pokrajine Bavarska Georg Eisenreich.

On je za medijsku kuću RND rekao kako je u Njemačkoj nedopustivo javno odobravanje „zločina i kršenja međunarodnog prava“.

Foto: Hina