Još se ne zna gdje je zapovjednik Azova Denis Prokopenko: Bio je siguran da će biti ubijen ili mučen ako padne u ruke Rusima

Još se ne zna gdje je zapovjednik Azova Denis Prokopenko: Bio je siguran da će biti ubijen ili mučen ako padne u ruke Rusima

Ukrajinski strahovi za heroje obrane Mariupolja se povećavaju kako se otkriva da je njih oko tisuću već odvedeno u zloglasni ‘koncentracijski logor’ na teritoriju pod ruskom kontrolom.

Svjedoci kažu da je najmanje sedam autobusa napunjenih zarobljenim ukrajinskim vojnicima iz Azovstala stiglo u grad Olenvika pod kontrolom ruskih snaga i proruskih separatista, gdje su smješteni u kaznenu koloniju. Ustanova koju nazivaju “Popravna zatvorska kolonija br. 52” i ranije se koristila za smještaj Ukrajinaca koje su ruske sigurnosne službe smatrale nepouzdanima i nelojalnima, a savjetnik gradonačelnika Mariupolja opisao je objekt kao “koncentracijski logor 21. stoljeća”, piše Slobodna Dalmacija.

Dosadašnji zatvorenici, uključujući supruge ukrajinskih vojnika, ukrajinske novinare i bivše vladine službenike, svjedočili su da su ih tamo izgladnjivali, mučili i prijetili pogubljenjem. Na skučenom prostoru koji ima kapacitet smještaja za 850 ljudi sad boravi više od 3000 zatočenika. Ispitivanja agenata ruskog FSB-a mogu trajati satima, svjedoče izvještaji ukrajinskog povjerenika za ljudska prava, a cilj torture je da zatvorenici potpišu na papire kojima priznaju suradnju s ukrajinskim ‘režimom’.

Neki od onih koji su podvrgnuti ispitivanjima jednostavno nestanu, svjedoče preživjeli, te ih prate glasine da ih premještaju u još gore zatvore kao što je ustanova zlokobnog imena Izolacija, također na području tzv. Donjecke narodne republike. U ovoj bivšoj tvornici mineralne vune, a kasnije sjedištu umjetničkog centra, UN je dokumentirao brojne slučajeve torture elektrošokovima, lažna pogubljenja i seksualno nasilje nad ruskim zatočenicima. Objekt posve neprikladan za zatvor kao gulag funkcionira još od 2014., u improviziranim ćelijama nema zahoda ni vode, a nužda se obavlja u petolitrene limenke.

Brojne prostorije su pretvorene u mučilišta, zatvorenici su prisiljeni raditi za upravitelje te se redovito podvrgavaju batinama, a uskraćuje im se i hrana, voda i medicinska njega. Novinar Stanislav Asejev, koji je tamo proveo čak dvije godine, svjedočio je mučenjima koja su mnoge zatočenike natjerala na samoubojstva.

Supruga Denisa Prokopenka (u bijeloj košulji) tražila je Papinu pomoć FOTO: Hina

Službeni Kijev kaže da su branitelji Mariupolja nakon 82 dana brutalne ruske opsade pristali na predaju u ponedjeljak kasno navečer, pod uvjetom da će biti razmijenjeni natrag u svoju domovinu.Smatra se da UN i Crveni križ – koji su pomogli u provedbi evakuacije civila iz Mariupolja 10 dana prije – iz pozadine prate razvoj događaja kako bi osigurali poštivanje obećanja. Rusija tvrdi da je 959 vojnika dosad izvedeno iz tvornice, uključujući 694 u posljednja 24 sata. Slutnju njihova nepoštivanja dogovora podebljavaju vijesti iz ruskih političkih sfera, gdje ruski ‘šešelji’ i slični putinovski radikali traže da se bilo kakva razmjena zarobljenika prekine dok Ukrajinci koji su počinili ratne zločine ne budu ‘privedeni pravdi’.

Ruski zastupnici u Dumi posebno su označili pripadnike pukovnije Azov neonacističkom skupinom kojoj ništa ne smije biti oprošteno, pa su pojedini čak zbog njih tražili i povratak smrtne kazne. Nazivaju ih ‘fašistima’ i ‘nižim od životinja’. Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maliar rekla je danas ipak kako su pregovori za njihovo oslobađanje u toku, ocjenjujući pozive iz Rusije na njihovo pogubljenje ‘propagandom proizvedenom za domaću publiku’.

I ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su najutjecajniji međunarodni posrednici uključeni u planove za spašavanje boraca koji su još uvijek u tvornici. Među njima je još uvijek i zapovjednik Azova Denis Prokopenko, zacijelo najveći ‘ratni kapitalac’ kojega bi se Vladimir Putin htio domoći. Prokopenko je u funkciji zapovjednika ostataka mariupoljskog garnizona nedavno objavio kako će poštivati odluku vojnog vrha o predaji zbog očuvanja što većeg broja života. Samo par dana prije bio je obećao da će se sa suborcima boriti do smrti, jer su sigurni da će biti ubijeni ili mučeni ako padnu u ruke Rusije.

Prokopenko sa suborcima u ukrajinskoj je javnosti već postao moderna inačica slavnog spartanskog zapovjednika Leonide koji je izginuo sa 300 suboraca u posve neravnopravnoj bici kod Termopila, ali je time uspio spasiti svoju zemlju od nadiranja moćnih perzijskih osvajača. Jednako tako, čvrst ukrajinski otpor u Mariupolju koji je trajao više od 10 tjedana odgodio je planove Rusije da na brzinu zaposjednu ostatak Ukrajine i nanio goleme gubitke ruskim snagama. Ukrajina odvođenje svojih branitelja u rusko zarobljeništvo i dalje odlučno odbija nazivati predajom, već službeno tvrde da je garnizon iz Azovstala uspješno završio svoju misiju vezivanja ruskih snaga i da je sad pod novim zapovijedima.

Glavno rusko istražno tijelo priopćilo je kako namjerava ispitati ukrajinske vojnike kako bi među njima “identificirali nacionaliste” i utvrdili jesu li bili umiješani u zločine. Međutim, glavni ruski tužitelj već je zatražio od Vrhovnog suda Ruske Federacije da ukrajinsku pukovniju Azov u cjelini proglasi terorističkom organizacijom, što jasno aludira na posve drugačiju sudbinu ovih boraca od ostatka garnizona.

ladimiru Putinu hitno treba trofej u bizarnoj operaciji tobožnje ‘denacifikacije’ susjedne zemlje. Premda je Mariupolj naposljetku uspio razoriti i osvojiti, zbog nevjerojatno odlučnog i dugog otpora branitelja Azovstala u Moskvi je izostala svaka slast pobjede, pa i Ukrajina može slaviti jer je u međuvremenu konsolidirala sva druga bojišta i ruskom napredovanju zadala fatalan udarac, zaključuje Slobodna Dalmacija.