Kakva promjena u Kanadi u samo mjesec dana: Sada uvjerljiva većina želi ukidanje strogih mjera

Kakva promjena u Kanadi u samo mjesec dana: Sada uvjerljiva većina želi ukidanje strogih mjera

Većina Kanađana sada smatra da je vrijeme za ukidanje ograničenja koja su uvedene zbog COVID-a, što je naglo povećanje u odnosu na isto pitanje postavljeno početkom siječnja.

Posljednja anketa, provedena od 27. do 28. siječnja, pokazala je da 54% rađana želi ukidanje ograničenja u usporedbi sa samo 39% onih koji su željeli ukidanje ograničenja kada je isto pitanje postavljeno dva tjedna ranije, piše Toronto Sun.

Anketa je pitala ljude slažu li se ili ne s izjavom: “Vrijeme je da se ukinu ograničenja i puste ljudi da se samoizoliraju ako su u opasnosti.”

“Većina (54%) sada kaže da je vrijeme da se uklone ograničenja i dopuste Kanađanima da sami upravljaju svojom razinom rizika, što je povećanje od 15 postotnih bodova od postavljanja ovog pitanja početkom siječnja”, rekao je Institut Angus Reid.

Većina podržava ukidanje ograničenja u svakoj provinciji i regiji u Kanadi, pri čemu je veća vjerojatnost da će stanovnici ruralnih područja poželjeti ukidanje ograničenja – 58% do 54%. Podrška ukidanju mjera također je stajalište većine muškarca i žena i to gotovo za sve dobne skupine.

“Žene starije od 54 godine jedina su dobno-spolna skupina koja se ne slaže da se ograničenja trebaju ukinuti. Većina ostalih grupacija slaže se da je došlo vrijeme”, navode iz instituta.

Podrška za ukidanje ograničenja najveća je među muškarcima u dobi od 35-54 godine sa 67%, zatim među muškarcima od 18-34 godine s 60% i ženama u dobi od 35-54 godine s 58%. Među ženama u dobi od 55 i više godina, 51% se ne slaže s ukidanjem ograničenja, dok se 40% slaže.

Na slici: Velik prosvjedi protiv strogih mjera održani su u Kanadi proteklog vikenda

Foto: Hina