Kaos na televizijskom sučeljavanju predsjedničkih kandidata u Sloveniji. Zmago se naljutio, pa posrnuo

Kaos na televizijskom sučeljavanju predsjedničkih kandidata u Sloveniji.  Zmago se naljutio, pa posrnuo

“Malo me boli lijeva noga, ali nasreću ništa nije slomljeno”, kazao je nakon sinoćnjeg sučeljavanja na RTV Slovenija Zmago Jelinčič, čelnik ultranacionalističke Nacionalne stranke. On je prvi napustio televizijsku debatu, žaleći se da je dobio premalu minutažu u odnosu na ostale. Odlazeći s podija promašio je stepenicu i pri padu srušio jedan stol.

“Onaj tko je smislio tu scenografiju s visokim stepenicama nema pojma, svi smo pri odlasku morali skakati, no o tužbi zbog pada za sada ne razmišljam”, izjavio je Jelinčič koji je zadnje dvije godine podržavao vladu premijera Janeza Janše. Nakon Jelinčiča “užareni” studio su iz protesta zbog načina na koji je novinar Igor Pirkovič vodio emisiju napustili i predsjednici triju oporbenih stranaka lijevog centra – Luka Mesec, Tanja Fajon i Marjan Šarec. Nakon njih to je učinio i predsjednik stranke umirovljenika Ljubo Jasnič. Predsjednica Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon kazala je da ostati na sučeljavanju nije imalo smisla jer je Pirkovič postavljao nebitna pitanja za kampanju i izbore.

Lideri oporbene ljevice kazali su da je “kaos” stvoren na tako vođenoj televizijskoj debati pravi odraz stanja u državi za koji je kriv premijer Janez Janša koji izaziva podjele u drušvu, te guši slobodu medija. Pirkovič je to nazvao udarcem “ispod pojasa”, a premijer Janša dokazom da ljevica na televiziji namjerava izvesti kadrovske čistke ako ponovo dođe na vlast.

Novinar Pirkovič koji je donedavno vodio političke emisije na trećem programu Slovenske televizije, zadnjih je mjeseci po tvrdnjama oporbe unaprijeđen, a onda mu je dodijeljeno i vođenje predizbornih sučeljavanja na prvom programu. Kako navode slovenski mediji, Pirkovič je blizak stranci slovenskog premijera Janeza Janše i ponekad sudjeluje na njenim okupljanjima. Pirkovič se bavi i pisanjem poezije, a njegova domoljubna pjesma “Živim za Sloveniju” uvrštena je nedavno i kao dio nastavnog gradiva za sedme razrede osnovne škole. Također je i uglazbljena pa se nekad izvodi kao neslužbena himna Slovenske demokratske stranke (SDS), vodeće stranke u sadašjoj vladajućoj koaliciji koju vodi Janša.

Foto: Screenshot