Nino Raspudić rekao veliko ne Paveliću i Titu: HOS-ov grb je za nas neupitan

Nino Raspudić rekao veliko ne Paveliću i Titu: HOS-ov grb je za nas neupitan

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao posljednje sukobe Pantovčaka i Banskih dvora, aktualnu političku situaciju i odlazak u Jasenovac.

“Pomilovanje? To bi bila politička katastrofa”

Komentirajući izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića i temu pomilovanja Perkovića i Mustača, Nino Raspudić je rekao:

“Ako dođe do pomilovanja, smatram da je to politička katastrofa. Tri su razloga zašto to ne bi bio čin milosrđa. Prvo, ono mora biti dragovoljno, a ne iz dužnosti ili pritiska (a već smo čuli da to Gotovina traži). Drugo, u činu milosrđa teološki gledano vi onom slabijem udijeljujete milosrđe, ali ovdje je pitanje tko je moćniji. Jesu li Perković i Mustač doista nemoćni starci na kraju života? Treće – za milosrđe i oprost važno je okajanje grijeha i želja za oprostom. Da je u Hrvatskoj provedena lustracija, da su se otvorili arhivi, da smo imali pokajanje, onda bi se moglo raspraviti jesu li dovoljno odslužili da ih se pusti da ostatak života provedu na slobodi. Zato je to politička igra i nije mi jasno kako je do ovoga došlo.”

Nije mu jasno zašto su cijelu priču pokrenuli generali: “Njih treba pitati. Gotovina je rekao da je to čin milosrđa. Mislim da ih doista treba pitati što su mislili time. Šteta je već da umjesto da govorimo o više od dvije godine neobnovljenog Zagreba i hiperinflaciji koja dolazi, mi govorimo samo o ovome, to me smeta. Svatko ima područja svojih kompetencija i zasluga. Kao da Gotovina određuje tko će biti u napadu na Svjetskom prvenstvu, to nije područje njegove kompetencije. To mogu jedino obitelji žrtava Udbe, a oni to neće dok se proces ne rasvijetli.”

“Plenković je godinu dana farbao Hrvate u BiH”

Govoreći o korištenju Jasenovca za političke obračune napomenuo je: “Politički sam akter i boli me što smo sad svi u situaciji komentatora predsjednika Republike i Vlade, ali kad se razgrne taj niz uvreda, dva su razloga dovela do polemika – jedno je inicijativa za pomilovanjem, a drugo je ovo u BiH što je katastrofa, a o tome se ne govori, a to je da isteklo vrijeme za izmjenu izbornog zakona.”

Smatra da je odgovoran premijer: “Treba optužiti Plenkovića jer je godinu dana farbao Hrvate u BiH. Upozoravao sam da se bošnjačke strane nema volje, da Izetbegović glumata. Hrvatska je morala postupiti kao suverena država, raditi blokade, veta, žuljati partnere u EU-u, a umjesto toga su uljuljkivali Hrvate u BiH.”

Na pitanje je li oko problema u BiH predsjednik Republike mogao napraviti više, Raspudić je rekao: “On je djelovao u skladu s ovlastima. Učinio je što je mogao, blokirao je deklaraciju NATO pakta dok se ne vrate konstitutivni narodi. Njegove ovlasti su uske. Najveća krivnja je zato na premijeru. Pozvao bih njemačkog veleposlanika na razgovor i pitao ga kako to treba ukinuti konstitutivne narode u BiH. Daytonski mirovni sporazum je u ustav BiH, oni raskopavaju mirovni sporazum, to je strašno. Nitko nije bio zadovoljan s Daytonom, ali to je bio jedini mogući kompromis. Ako njemačka politika to raskopava, to je zločinačka ili idiotska politika. Pozvao bih veleposlanika na red.”

Jasenovac kao politički kapital

“Mislim da se Jasenovac koristi kao politički kapital gdje se prepucavaju tko je veći antifašist, a najmanje se govori o onome što je bilo prije 80 godina. Ovo je mučno gledati, bolje da nitko nije išao nego da se iz godine u godinu ovakve stvari gledaju. Most će ići idućeg tjedna na Mojsijev spomenik”, dodao je.

Smatra da se Jasenovac iskorištava kad se svake godine ondje pojavljuju razne delegacije: “Ne znam kako se stvorio običaj da svi svake godine moraju ići. Josip Broz Tito nikad nije bio u Jasenovcu. Franjo Tuđman nije išao svake godine u Jasenovac. U redu da je da novi predsjednik ili novi premijer obiđe sva ova mjesta i na okrugle obljetnice, a to da se svake godine nanovo radi na ovakav način bez dostojanstva i pijeteta, ne vidim kakvog ima smisla.”

Ističe da je protiv zabrane simbola pa tako i pozdrava Za dom spremni: “To pokazuje koliko meritum njih ne zanima, nego se to samo koristi za politički utržak. Mi smo jasni oko toga – mi smo antitotalitaristi, a iz hrvatske povijesne prošlosti sve što je vodilo prema demokratskoj hrvatskoj državi, to ne može biti ni Pavelić ni Tito. Postoji nešto u semiotici što se zove reoznačavanje – za nas je neupitno označavanje u Domovinskom ratu, HOS-ov grb je za nas neupitan. Hoćemo li s druge strane zabraniti petokraku? Zabranom znakovlja bilo kakvog uvijek ga dijelom fetišizirate. Najbolja je edukacija i objasniti ljudima što se dogodilo da ne moramo biti zatočenici simbolike.”

O rekonstrukciji Vlade je rekao: “Prije dva mjeseca nam je premijer rekao da neće smijeniti nijednog ministra. Plenković je natjeran u cajtnot. Ako ih u roku od mjesec dana ne smjeni, onda će biti rasprava u Saboru. Vrlo je krhak Andrej Plenković.”

Foto: Hina