Kosovski premijer poslao poruku Vučiću: Spremni smo se suprotstaviti napadu Srbije

Kosovski premijer poslao poruku Vučiću: Spremni smo se suprotstaviti napadu Srbije

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da je Kosovo spremno suprotstaviti se mogućem napadu Srbije jer bi pogoršanje sukoba sa Srbima moglo rezultirati novim oružanim sukobom.

“Ne treba isključiti da bi se ova agresivna politika Beograda mogla pretvoriti i u napad na Kosovo na ovaj ili onaj način“, rekao je Kurti za Reuters, javlja RTL.

Dodao je da ne tvrdi da će biti napadnuti ovaj ili idući tjedan, ali “bilo bi potpuno neodgovorno isključiti mogućnost porasta tenzija i novih sukoba”

“Imamo svoje institucije i organe sigurnosti i odbrane, Kosovo je sada država, ovo nije 1998. godina. Ovo je 2022., tako da smo mnogo spremniji braniti svoj suverenitet, teritorijalni integritet, da branimo svoj demokraciju, vladavinu prava, ustavnost i braniti naš napredak”, kazao je Kurti.

Očekuje se da će se Kurti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastati u Bruxellesu na dodatnim razgovorima 18 kolovoza. Beograd i Priština javno su predani dijalogu pod pokroviteljstvom EU za rješavanje otvorenih pitanja, ali je postignut mali napredak.

Foto: Hina