Kurti optužio Srbiju: Beograd šalje i plaća ekstremne i kriminalne skupine

Kurti optužio Srbiju: Beograd šalje i plaća ekstremne i kriminalne skupine

Kosovski premijer Albin Kurti nalazi se u Dubrovniku gdje je dao i kratki intervju za RTL televiziju.

Sami ste rekli da su izbori izlaz iz ove situacije. Prije nekoliko tjedana spominjali ste ostavke gradonačelnika, predsjednica sada kaže da Srbi trebaju skupiti 20 posto potpisa i tako će se ići na izbore. Koja je sada opcija izglednija?

“Srpska lista je prvo napustila sve naše institucije u studenom prošle godine, potom su bojkotirali prijevremene izbore, nisu iskoristili to što smo produžili rokove za prijave i pozvali su druge na bojkot.

Nikome nisu dali da se kandidira i zbog svojih pogrešnih procjena žele da naša republika plati, ali to se neće dogoditi.

Moramo imati prijevremene izbore jer imamo slabu izlaznost i gradonačelnici imaju slab legitimitet, a drugi nemaju legitimitet.

Međutim, prije prijevremenih izbora, potrebna nam je vladavina prava, jer su deseci NATO vojnika i kosovskih policajaca te novinara teško ranjeni od strane nasilnih ekstremističkih i kriminalnih skupina koje plaća Beograd i koji su pod direktivama Beograda.”

Koji je put do izbora? Jesu li to ostavke gradonačelnika ili će te tražiti skupljanje potpisa?

“Opet, mislim da fokus ne treba biti na prijevremenim izborima. Trebali bi se usredotočiti na vladavinu prava jer bi se deseci počinitelja, spomenuo sam ih poimence na sjednici Parlamenta 2. lipnja, trebali suočiti s pravdom ili otići u Srbiju, jer su mnogi od njih i došli iz Srbije.”

Foto: Hina