Liverpool ne voli novog kralja: Izviždali himnu. Oglasio se i Nijemac Klopp

Liverpool ne voli novog kralja: Izviždali himnu. Oglasio se i Nijemac Klopp

Povodom krunidbe kralja Charlesa III. u Londonu, uoči današnjih utakmica Premiershipa puštana je nacionalna himna “God Save The King”.

Na Anfieldu je izviždana (Liverpool pobijedio Brentford 1-0). Ništa novo. Umjesto pjevanja, navijači su skandirali “Liverpool, Liverpool”, što je postala svojevrsna tradicija kada se god nacionalna himna izvodi na njihovom stadionu.

Klub je kazao kako je od njega zahtijevano da se pusti himna, bez obzira na snažno protivljenje, no također naglašava da je reakcija navijača “stvar osobnog izbora”.

Jurgen Klopp nije dao konkretno mišljenje o toj temi, javljaju 24sata.

– Stav kluba je moj stav. Rekao sam nekoliko puta da je to tema o kojoj ja ne mogu imati ispravno mišljenje.

Ja sam iz Njemačke. Mi nemamo kralja i kraljicu. Siguran sam da će mnogi ljudi u ovoj državi uživati u krunidbi, neki neće biti zainteresirani, a nekima se neće svidjeti.

Policija je u subotu uhitila čelnika protumonarhističke skupine Republika i još 51 osobu na krunidbi kralja Karla III.

Policijski službenici rekli su da je njihova dužnost da spriječe ometanje ceremonije važnija od prava građana na prosvjed.

Stotine prosvjednika odjevenih u žuto okupilo se duž rute povorke u središtu Londona kako bi se istaknuli od onih odjevenih u crveno, bijelo i plavo te držali natpise “Nije moj kralj”, javlja Novi list.

Članovi skupine Republika rekli su da je njihov vođa, Graham Smith priveden prije početka povorke. Na društvenim mrežama kružile su fotografije na kojima policajci otimaju plakate prosvjednicima.

Republika je obećala da će organizirati najveći prosvjed protiv britanskog monarha u modernoj povijesti. Prosvjednici su zviždali dok su kralj Karlo i kraljica Camilla išli prema Westminsterskoj opatiji te za vrijeme bogoslužja koje se javno prenosilo velikim zvučnicima.

“Odvratno je i pretjerano”, rekao je Kevin John (57), prodavač iz Devona koji je bio među prosvjednicima. “To je također jako kontraproduktivno jer nam je policija pojačala publicitet. Potpuno ludo.”

Prosvjedi su također održani u Glasgowu u Škotskoj i Cardiffu u Walesu, a sudionici su držali transparente s natpisima “Ukinite monarhiju, nahranite ljude”.

Iako su prosvjednici bili u manjini u usporedbi s desecima tisuća okupljenih na londonskim ulicama kako bi podržali kralja, ankete pokazuju da potpora monarhiji opada i najslabija je među mladima.

Foto: Hina