MAŽU OČI NARODU: Lukavi plan Putinovih prijatelja. Sinove šalju “u rat” u Ukrajinu, ali daleko od prvih crta fronta

MAŽU OČI NARODU: Lukavi plan Putinovih prijatelja. Sinove šalju “u  rat” u Ukrajinu, ali daleko od prvih crta fronta

Rusko ministarstvo obrane počelo je slati u Ukrajinu sinove političkih i inih moćnika, kako bi pokušali utišati kritike vlastite javnosti da se regrutira uglavnom sirotinja, nacionalne manjine i zatvorenici.

Kvaka je u tome što “zlatni sinovi” ne idu na prve linije, nego su 80 kilometara u pozadini “nadzirući bespilotne letjelice”, sve na rok od mjesec dana. Nakon toga predviđeno je da dobiju medalje za hrabrost, bizarna je vijest koju je objavio britanski Telegraph.

Ruski parlamentarni zastupnici optuženi su da su organizirali izvidničku jedinicu daleko iza prve crte bojišnice kako bi oni i njihovi sinovi sposobni za vojsku mogli služiti u Ukrajini, a da ne budu ubijeni.

Organizirali su postrojbu BARS-Kaskad, koja im omogućuje da u Donbasu, duboko iza linija fronte provedu po mjesec dana, fotografiraju se u vojnoj odoru i dobiju poneku medalju, javlja Novi list.

Odred pajdaša i “zlatnih sinova”

Ruski kanal VKČ-OGPU, koji tvrdi da ima bliske veze s vojnim establišmentom, objavio je popise političara iz stranke Ujedinjena Rusija Vladimira Putina koji su služili u Kaskadu.

“Ovo je ‘odred pajdaša’ koji uključuje parlamentarne zastupnike i njihovu djecu koji se žele predstaviti kao da su bili u ratu, ali im se ne ide na prvu crtu”, objavio je kanal.

Sin Dmitrija Sablina, parlamentarnog zastupnika koji je utemeljio postrojbu i trenutno je vodi, snimljen je u Ukrajini kako služi zajedno s ostalim pripadnicima.

Ruski oporbenjaci koji žive u egzilu na Zapadu istaknuli su da su gotovo svi sinovi moćnih Rusa uspjeli izbjeći prvu rusku mobilizaciju od 1941. godine.

Najudobnije mjesto za “prolaznu službu”

Jedinica Kaskad je ustrojena u listopadu, mjesec dana nakon što je Putin izdao naredbu za mobilizaciju, a njen odred bespilotnih letjelica predstavlja “najudobnije mjesto za prolaznu službu”.

“Omogućuje vam da ostanete na sigurnoj udaljenosti od borbene linije”, piše VKČ-OGPU.

Fotografije prikazuju vojnike Kaskada kako pripremaju dronove i proučavaju računalne monitore u udobnim bunkerima, daleko od krvi i blata prve crte bojišnice.

Kaskad se predstavlja kao polutajna postrojba za specijalne operacije, što znači da može izbjeći otkrivanje svoje lokacij. Međutim, Sablin je u jednoj objavi na Telegramu napisao da su njegovi vojnici bazirani u Rubižneu, oko 80 kilometara od fronta.

Nastavlja se obrana Bahmuta

Obrana istočnog grada Bahmuta u donjeckoj oblasti nastavlja žestoko odbijati napade ruskog agresora koji kontinuirano trpi velike gubitke, objavio je ukrajinski general pukovnik Oleksandr Sirski.

– Najintenzivnija faza bitke za Bahmut se nastavlja. Situacija je stalno teška. Neprijatelj trpi značajne gubitke u ljudskim resursima, oružju i vojnoj opremi, ali nastavlja s napadima, rekao je Sirski.

– Obrana Bahmuta je zbog vojne nužde. Proračunavamo sve moguće scenarije i adekvatno ćemo reagirati na trenutnu situaciju, dodao je hvaleći otpornost svojih vojnika, priznajući da se brane u ekstremno teškim uvjetima.

Prošlo je više od devet mjeseci od početka najkrvavije bitke u Europi od kraja Drugog svjetskog rata. Od Bahmuta je ostala tek ruševina.

Atentat u Mariupolju

S juga zemlje stižu vijesti o jučerašnjem neuspjelom atentatu na ruskog načelnika policije u okupiranom Mariupolju stanovitog Mihaila Moskvina. Obje strane potvrdile su da je posrijedi auto-bomba.

– Ujutro su digli u zrak automobil načelnika policije u Mariupolju. Živ je, sve je u redu, klicala je ruska državna novinska agencija Tass. Automobil je eksplodirao nekoliko metara od šefa policije.

Foto: Screenshot/Twitter